Мали деца (1-2 години)

1-2 години

Развојни пресвртници

Во текот на втората година, малите деца повеќе се движат наоколу и се свесни за себе и за својата околина. Нивната желба да истражуваат нови предмети и луѓе исто така се зголемува. Во текот на оваа фаза, малите деца ќе покажат поголема независност; почнуваат да покажуваат пркосно однесување; се препознаваат во слики или огледало; и го имитираат однесувањето на другите, особено на возрасните и на постарите деца. Малите деца, исто така, треба да бидат способни да ги препознаваат имињата на познатите луѓе и предмети, да формираат едноставни фрази и реченици и да следат едноставни упатства и упатства.

Позитивни совети за родителство

 • Читајте му на вашето дете секојдневно.
 • Замолете да ви најде предмети или да именува делови од телото и предмети.
 • Играјте соодветни игри со вашето дете, како сортирање форми и едноставни загатки.
 • Охрабрете го да истражува и да пробува нови работи.
 • Помогнете да го развива јазикот со тоа што ќе разговарате со него и ќе ги додавате зборовите што ги започнува. На пример, ако вашето дете вели „шише“, можете да кажете: „Да, во право си, тоа е шише“.
 • Охрабрете ја независноста во растењето со тоа што ќе му дозволите да помогне во облекувањето и хранењето.
 • Зборувајте за неговото однесување повеќе отколку што ги казнувате несаканите однесувања. Секогаш кажувајте или покажете му што треба да прави наместо тоа.
 • Поттикнете ја љубопитноста и способноста да препознава заеднички предмети со тоа што заедно ќе одите, ќе гледате и зборувате за предметите околу вас.

Безбедноста на децата на прво место

Бидејќи вашето дете повеќе се движи наоколу, ќе наиде и на повеќе опасности. Опасните ситуации може да се случат брзо, затоа внимавајте на вашето дете. Еве неколку совети :

 

 • НЕ оставајте го во близина на вода (кади, базени, езерца, езера, вирови) без некој да го гледа. Оградете ги базените во дворот. Давењето е водечка причина за повреди и смрт кај оваа возрасна група.
 • Блокирајте ги скалите со мала капија или ограда. Заклучете ги вратите на опасни места како што се гаражата или подрумот.
 • Поставувете капаци за приклучоци на сите неискористени електрични доводи.
 • Чувајте ги кујнските апарати, пегли и греалки подалеку од дофат. Свртете ги рачките на тенџерето кон задниот дел на шпоретот.
 • Чувајте ги острите предмети како ножици, ножеви и пенкала на безбедно место.
 • Заклучете ги лековите, средствата за чистење домаќинства и отровите.
 • НЕ оставајте го вашето дете само во кое било возило дури и на неколку моменти.
 • Не чувајте оружје дома.

Здрави тела

 • Дајте му на вашето дете вода и обично млеко наместо слатки пијалоци. По првата година, кога вашето дете јаде повеќе и различна храна, мајчиното млеко сè уште е идеален додаток во неговата исхрана.
 • Вашето дете може да стане многу пребирливо и непредвидливо што јаде. На малите деца им треба помалку храна бидејќи не растат толку брзо. Најдобро е да не се борите со него за ова. Понудете му избор на здрава храна и дозволете му да избере што сака. Продолжете да пробувате нова храна, можеби ќе му треба време за да научи да ги сака.
 • Ограничете го времето поминато на екранот и развијте план за користење медиуми за вашето семејство. За деца помлади од 18 месеци, се препорачува малите деца да не користат екрани, освен видео разговор. Ви се чини дека вашето дете постојано се движи, трча, клоца, се качува или скока. Нека биде активно, така ја развива својата координација и станува силно.
 • Погрижете се вашето дете да ја добива препорачаната количина на спиење секоја вечер, за деца од 1 до 2 години, треба да спијат од 11 до 14 часа на секои 24 часа.
Можеби ќе ве интересира