Мали деца (2-3 години)

2-3 години

Развојни пресвртници

Поради растечката желба на децата да бидат независни, оваа фаза често се нарекува „страшни двајца“. Сепак, ова може да биде возбудливо време за родителите и малите деца. Малите деца ќе доживеат огромни промени во размислувањето, учењето, социјалните и емоционалните промени кои ќе им помогнат да го истражат својот нов свет и да го разберат. Во текот на оваа фаза, малите деца треба да бидат способни да следат насоки во два или три чекори, да ги подредуваат предметите по форма и боја, да ги имитираат постапките на возрасните и соиграчите и да изразуваат широк спектар на емоции.

Позитивни совети за родителство

 • Поставете посебно време за читање книги со вашето дете.
 • Охрабрете го вашето дете да учествува во игра во која ке има измислени работи.
 • Играјте заеднички игри и поставувајте го да биде лидер.
 • Помогнете му да ги истражува работите околу себе така што ќе го однесете на прошетка или возење со автобус.
 • Охрабрете го и научете го да ви го каже своето име и возраст.
 • Научете го едноставни песни како културни рими од Вашето детство.
 • Посветете му внимание и пофалба кога ги следи упатствата и покажува позитивно однесување и ограничете го вниманието за пркосно однесување како бес. Научете го вашето дете на прифатливи начини да покаже дека е вознемирена.

Безбедноста на децата на прво место

 • НЕ го оставајте во близина на вода (кади, базени, езерца, езера, вирови) без некој да го гледа. Оградете ги базените во дворот. Давењето е водечка причина за повреди и смрт кај оваа возрасна група.
 • Охрабрете го да седи додека јаде и темелно да ја џвака храната за да спречи давење.
 • Често проверувајте ги играчките дали има лабави или скршени делови.
 • Охрабрете го да не става моливи или боички во устата кога бои или црта.
 • НЕ држете врели пијалоци додека вашето дете седи во скут. Ненадејните движења може да предизвикаат излевање и може да резултираат со изгореници на вашето дете.
 • Погрижете се вашето дете да седи на задното седиште и да е правилно врзано на седиштето за автомобил со ремен.

Здрави тела

 • Доколку оди во градинка, разговарајте со персоналот за да видите дали служат поздрава храна и пијалоци и дали го ограничуваат телевизорот и другото време пред екранот.
 • Вашето дете може да ја менува храната што ја сака од ден на ден. Тоа е нормално однесување и најдобро е да не се расправате за тоа. Охрабрете го да проба нова храна со тоа што ќе му понудите мали залаци.
 • Чувајте ги телевизорите надвор од спалната соба на вашето дете. Поставете ограничувања за времето поминато на екранот за вашето дете на не повеќе од 1 час дневно, дома, градинка или после градинка и развијте план за користење медиуми за вашето семејство.
 • Поттикнете ја слободната игра што е можно повеќе. Тоа му помага да остане активно и силно и му помага да ги развие моторните вештини.
 • За деца од 2 до 3 години препорачано е да спијат од 11-14 часа на секои 24 часа.
Можеби ќе ве интересира