Млади тинејџери (12-14 години)

12-14 години

Развојни пресвртници

Ова е време на многу физички, ментални, емоционални и социјални промени. Хормоните се менуваат како што започнува пубертетот. На повеќето момчиња им растат влакна на лицето и срамниот дел, а гласот им се продлабочува. На повеќето девојки им растат срамни влакна и гради и почнуваат со менструација. Тие можеби се загрижени за овие промени и за тоа како другите ги гледаат. Ова исто така ќе биде време кога вашиот тинејџер може да се соочи со притисок од врсниците да користи алкохол, тутунски производи и дрога и да има секс. Други предизвици може да бидат нарушувања во исхраната, депресија и семејни проблеми. На оваа возраст, тинејџерите прават повеќе сопствени избори за пријателите, спортот, учењето и училиштето. Тие стануваат понезависни, со сопствена личност и интереси, иако родителите се уште се многу важни.

Еве неколку информации за тоа како се развиваат младите тинејџери:

 1. Емоционални/социјални промени
 • Покажуваат поголема грижа за сликата на телото, изгледот и облеката.
 • Се фокусираат на себе, одење напред-назад помеѓу високите очекувања и недостатокот на доверба.
 • Доживуваат повеќе нерасположение.
 • Покажуваат поголем интерес и влијание за врсниците.
 • Изразуваат помала наклонетост кон родителите, понекогаш може да изгледа непристојно или краткотрајно.
 • Повеќе чувствуваат стрес од училишните обврски.
 • Почнуваат проблеми со исхраната.
 • Почнуваат а чувствуваат тага или депресија, што може да доведе до слаби оценки на училиште, употреба на алкохол или дрога, небезбеден секс и други проблеми.
 1. Размислување и учење
 • Имаат повеќе способност за сложено размислување.
 • Стануваат способни да ги изразат чувствата преку разговор.
 • Развиваат посилно чувство за правилно и погрешно.

Позитивни совети за родителство

 • Бидете искрени и директни со вашиот тинејџер кога зборувате за чувствителни теми како што се дрога, пиење, пушење и секс.
 • Запознајте ги пријателите на вашиот тинејџер.
 • Покажете интерес за училишниот живот на вашиот тинејџер.
 • Помогнете му да направи здрави избори, истовремено охрабрувајќи го да донесува сопствени одлуки.
 • Почитувајте ги мислењата на вашата тинејџерка и земете ги предвид нејзините мисли и чувства. Важно е таа да знае дека ја слушате.
 • Кога има конфликт, бидете јасни за целите и очекувањата (како што се добивање добри оценки, одржување на работите чисти и покажување почит), но дозволете им да придонесат за да ги постигнат тие цели ( кога и како да учат или да чистат).

Безбедноста на децата на прво место

Вие играте важна улога во одржувањето на вашето дете безбедно – без разлика колку години има тој или таа. Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да го заштитите вашето дете:

 • Погрижете се вашиот тинејџер да знае за важноста на носењето појаси. Несреќите со моторни возила се водечка причина за смрт кај младите на возраст од 12 до 14 години.
 • Поттикнете го вашиот тинејџер да носи кацига кога вози велосипед. Чести се повредите од спортски и други активности.
 • Разговарајте со вашиот тинејџер за опасностите од дрогата, пиењето, пушењето и ризичната сексуална активност. Прашајте го што знае и мисли за овие прашања и споделете ги вашите мисли и чувства со него. Слушајте што вели и одговорете на прашања искрено и директно.
 • Разговарајте со вашиот тинејџер за важноста да имаат пријатели кои се заинтересирани за позитивни активности. Охрабрете да избегнува врсници кои ја притискаат да прави нездрави избори.
 • Знајте каде е вашиот тинејџер и дали е присутен возрасен. Направете планови со него кога ќе ви се јави, каде можете да го најдете и колку часот го очекувате дома.

Поставете јасни правила кога е сам дома. Разговарајте за прашања како што се пријатели дома, како да се справите со ситуации кои можат да бидат опасни (итни случаи, пожар, дрога, секс итн.) и завршување на домашните задачи и обврски.

 

Здрави тела

 

 • Охрабрете го да биде физички активен. Може да се приклучи на тимски спорт или да се занимава со индивидуален спорт. Помагањето во домашните задачи како што се косење трева, шетање на кучето или миење на автомобилот, исто така, ќе го одржи вашиот тинејџер активен.
 • Времето на оброците е многу важно за семејствата. Јадењето заедно им помага на тинејџерите да направат подобар избор за храната што ја јадат, промовира здрава тежина и им дава време на членовите на вашето семејство да разговараат едни со други.
 • Чувајте ги телевизорите надвор од детската соба. Поставете ограничувања за времето поминато на екранот, вклучувајќи мобилни телефони, компјутери, видео игри и други уреди и развијте семеен медиумски план.
 • За деца на училишна возраст од 12 до 14 години, препорачано е да спијат од 8 до 10 часа на 24 часа .
Можеби ќе ве интересира