Најчестите грешки што ги прават родителите

Родителите се првите со кои детето се поистоветува. Детето учи од нив, се идентификува со нив. Без разлика дали се работи за добри манири или грешки, децата ги апсорбираат информациите гледајќи ги своите родители. Од нив учат како да се однесуваат во општеството, како да користат добри манири и обратно. Што и да му кажете на детето, детето ве гледа и ве впива. Многу често се случува родителите ненамерно да грешат во воспитувањето. Почнувајќи од прекумерно заштитување на детето, до тоа дека му е дозволено се. Децата се збунети во такви ситуации и не знаат како да се однесуваат. Вие сте тој што треба да ги поставите границите на однесување и да се држите до правилата.

  1. Не ги условувајте децата

Родителската љубов е нешто што не се заработува. Ова е нешто што се подразбира. Голема грешка што родителите несвесно ја прават е што ги условуваат децата на одредени барања – „Ако јадеш сè…“ „Ако добиеш добра оценка…“ итн. на овој начин му испраќаме порака на детето дека ќе го сакаме само кога ќе исполни некои од нашите очекувања. Овој начин на постапување со децата е сосема погрешен. Докажано е дека оние мајки кои во детството биле учени да бидат сакани само кога ги исполниле очекувањата во зрелоста, страдале од комплекс на инфериорност. Им недостига самодоверба. Колку и да потсвесно знаеле дека таквиот начин на воспитување не им се допаѓа, подоцна најмногу го применувале на своите деца. Се разбира, ова не може да се генерализира. Факт е дека колку е посилна поддршката во детството, толку подоцна човекот е понезависен и посигурен. Детството е период кога сè што се случува во тој период е од клучно значење за развојот на личноста. Децата кои биле сакани безусловно, кои не биле условени од нивните родители, прераснуваат во многу постабилни личности.

  1. Не ги ограничувајте способностите на детето

Во првите години од животот на детето се развиваат моторните вештини. Фините моторни вештини се клучот за интелектуалниот развој на детето. Важно е детето да научи да користи молив и ножици додека расте, да може да составува загатки, да реди мали  ситни коцки. Многу родители избегнуваат да им даваат на своите деца ножици за употреба, поради страв да не се повредат. Така се случува да има деца кои не знаат правилно да држат ножици дури и кога ќе тргнат на училиште. Психолозите препорачуваат постепено да го совладате користењето ножици заедно со детето. Важно е да го правите она што ги прави децата среќни. Можете да цртате, обоите и потоа да исечете со ножици и евентуално да се залепите на друга површина. Важно е детето да не се заморува за да има интерес да продолжи да прави слични задачи во иднина. Исто така, важно е откако ќе се заврши работата да се мотивира детето заедно да ги исчистите остатоците.

  1. Не го прекинувајте детето додека си игра

Физичкиот развој директно влијае на развојот на интелигенцијата. И фината моторика се развива паралелно со физичките вежби. Колку е поумешно детето на игралиштето, толку повеќе ќе може да се посвети на фината моторика. За жал, во денешно време, модерната технологија има предност пред здравиот начин на живот. Често се случува родителите наместо да ги остават децата да трчаат низ парк за да се изморат, им даваат мобилен телефон за да се забавуваат. Најдобро е да го насочите вашето дете кон физички активности уште од рана возраст. На почетокот може да биде имитација на разни животни преку движење. Подоцна, како што детето ќе порасне, поставете му поголеми предизвици. Дозволете му на детето да игра. За него играта е многу важна во процесот на растење. Со играње, детето учи како да ја контролира ситуацијата, како да решава проблеми и да носи одлуки. Се развива и колективен дух, бидејќи учат да комуницираат со другите, да ги следат правилата. Во активните игри на отворено, децата не само што учат да ги контролираат своите движења, туку учат и да го контролираат својот страв. Дозволете му да се извалка. Детето никогаш нема да биде целосно опуштено во играта ако е во постојан грч од евентуално карање за валкана облека.

  1. Правилната исхрана е многу важна

Важно да се воспостават правила за добра исхрана во семејството уште од најраното детство. Тешко е да му се објасни на детето колку е здраво да се јаде зеленчук, но секогаш постои начин да се развие љубовта кон здравата храна уште од мали нозе. На најрана возраст тоа може да го направите преку игра, нека ви биде зајачето кое грицка моркови и слично. Исто така, важно е да се ограничат слатките. Не е невообичаено да се слушне како родителите коментираат дека единствено важно е детето да не е гладно, па не е важно што јаде. Ќе се согласите дека не е исто да јадете чоколадо и порција варен зеленчук. Избегнувајте грицки наместо појадок. Треба да се создадат правилни навики во исхраната кај децата уште од мали нозе.

И што е најважно од се, никогаш не судете дете – „Се жртвував за тебе…“ затоа што растењето и воспитувањето дете не е и не смее да биде жртва. Не заборавајте дека единствената безусловна љубов е љубовта кон децата.

Можеби ќе ве интересира