Преглед на Таг

лектира

Дневник на Ана Франк – анализа на ликови, прераскажување

Дневникот на Ана Франк е роман напишан врз основа на белешките на тринаесетгодишно девојче со еврејско потекло. Таа го напишала додека со родителите и пријателите се криела од нацистите. Вид на дело: роман (автобиографија) Време:…

„Хајди“ од Јохана Шпири

Белешка за авторот: Јохана Шпири(1827-1901г) е Швајцарска писателка за деца, родена во едно село во близина на Цирих. Татко и бил лекар."Хајди" е нејзиното прво и најпознато дело. По него има напишано уште петнаесеттина книги за деца,меѓу…

20. 000 милји под морето од Жил Верн

Белешка за писателот: Жил Верн бил роден во 1838, а починал во 1905 година. Тој бил познат ранцуски раскажувач и оставил многу дела за млади од кои 63 романи и 18 романи со авантуристички, научни и научно фантастични жанрови. Половина од…

Хотел за кучиња од Лоис Данкан – Белешка за авторот

Лоис Данкан била позната американска писателка, романсиер, поет и новинар. Родена е на 28 април 1934 година во Филаделфија, Америка, како ќерка на меѓународно познати фотографи на списанија. Уште од раното детство знаела дека сака да пишува…