Дневник на Ана Франк – анализа на ликови, прераскажување

Дневникот на Ана Франк е роман напишан врз основа на белешките на тринаесетгодишно девојче со еврејско потекло. Таа го напишала додека со родителите и пријателите се криела од нацистите.

Вид на дело: роман (автобиографија)

Време: периодот од 1942 до 1944 година

Место: тајно скривалиште во Амстердам.

Тема: Животот на девојчето Ана Франк за време на Втората светска војна

Идеја: Секое дете треба да може да има нормално детство. Читајќи го Дневникот на Ана Франк, читателот треба да стане свесен колку е богат само со тоа што е жив и слободен. Тој треба да биде благодарен за тоа.

Дневникот на Ана Франк – прераскажан

Ана Франк е девојка со еврејско потекло која живеела во засолниште 2 години. Таа се криеше од немилосрдните германски војници. Поминувајќи денови во страв за својот живот, напишала дневник. Таа најде утеха во тоа. Дневникот и бил единствениот вистински пријател и некој кој ги чувал сите нејзини тајни. Додека го читаме Дневникот на Ана Франк, заклучуваме дека таа била украсена со разни доблести. Добро срце и благородна девојка која често размислуваше за животите на другите. Бидејќи била скриена, многу размислувала за луѓето кои биле мачени и прогонувани од Германците. Се чувствуваше виновна поради тоа. Бидејќи сакала да чита и пишува, таа ги напишала сите свои белешки во дневник. Така е создадено ова дело Дневникот на Ана Франк. Иако имала само 13 години, размислувала многу зрело. Таа беше свесна за сите воени ужаси и ги запиша во својот дневник, вклучувајќи ги и нејзините чувства. Ана Франк е љубопитна, вредна, тврдоглава и многу издржлива. Таа не се жалеше на старата облека или напорната работа што ја работеше. Единствено што сакаше беше војната да заврши за да може да се врати во својот дом и повторно да почне на училиште. Мислите на Ана отпатуваа далеку, а фантазијата и помогна да ги преброди најтешките моменти. Во својот дневник опишала благодарност за се, рекла дека треба малку за да бидеш среќен. Исклучително зрело размислување за девојка на нејзина возраст. Ана не ја виде својата слобода. Ја однеле во кампот каде што починала. Неколку години подоцна нејзиниот татко го нашол дневникот на својата ќерка и го објавил. Оттогаш, Дневникот на Ана Франк е четиво кое се чита одново и одново. Секогаш кога се жалиме дека нешто пропуштаме, треба да се потсетиме на ова тринаесетгодишно девојче. И да се запрашаме дали можеби сме неблагодарни.

Анализа на ликовите:

Пред вас е анализа на ликовите во Дневникот на Ана Франк, каде накратко се опишани карактеристиките и на Ана и на нејзините родители.
– Ана Франк – светла и весела девојка која беше омилена во општеството. Тој ведар дух донекаде се чувствуваше во засолништето, но стравот за животот беше секогаш присутен. Таа е осамена во засолништето, бидејќи нема со кого да ги сподели своите мисли. Таа имала многу блиски односи со нејзиниот татко, што не може да се каже за односот со нејзината мајка и сестра. Некое време, Петар и беше утеха, но таа брзо сфати дека не може да има чувства кон него. Желбата на Ана беше да стане новинарка и зад себе да остави некаков белег. Студирала јазици и стенографија, а во слободното време читала и пишувала.
– Таткото на Ана – мирен, трпелив, секогаш љубезен кон Ана. Имаше разбирање за Ана и нивната врска беше доста блиска. Иако и Ана не му веруваше во сите свои тајни. Тој беше човек кој секогаш мислеше на другите повеќе од себе.
– Мајката на Ана – жената по чија блискост Ана копнееше. Мајката имала многу поблиски односи со својата постара ќерка отколку со Ана. Таа исто така може да биде саркастична. Ана жестоко сакаше да има блиски односи со нејзината мајка, но со текот на времето се откажа од своите очекувања.
– Маргот – постарата сестра на Ана, која е и миленичка на нејзината мајка. Маргот беше повлечена и тивка за разлика од Ана која секогаш беше љубопитна. Во романот „Дневникот на Ана Франк“ не се знае многу за сестрата на Ана. На почетокот тие двајца често се судираа, но со текот на времето успеаја да изградат поблиски односи.

 

Ана Франк

Кога и како е објавен Дневникот на Ана Франк?

Ана Франк почина во кампот од тифус. Нејзиниот татко го пронашол дневникот на својата ќерка, па благодарение на него бил објавен. Дневникот на Ана Франк првпат беше објавен во 1947 година. неколку години подоцна беше преведен на англиски, а потоа и на сите светски јазици. Читајќи го Дневникот на Ана Франк, можеме да ги доживееме сите ужаси на војната низ објективот на едно 13-годишно девојче. Можеме да научиме и да бидеме благодарни за сè што имаме, и дека нашите најголеми и најискрени желби секогаш се остваруваат. Не заборавајте дека желбата на Ана беше да биде новинар и да остави некаков белег зад неа. Нашиот совет не е само да го читате ова дело, туку да му се враќате повторно и повторно секогаш кога ќе се чувствувате безнадежно на кое било поле.

Ана Франк

Можеби ќе ве интересира