Преглед на Таг

wekidsmk

Што е ехолалија?

Ехолалија е повторување на фрази и зборови. Тоа е единствена форма на вербална имитација. Малите деца учат да зборуваат имитирајќи ги звуците што ги слушаат. По некое време, типично децата во развој, ќе почнат да користат јазик за…

ШТО Е СТОКХОЛМСКИ СИНДРОМ?

Стокхолмски синдром  е психолошки термин кој се користи за да се опише парадоксалниот феномен на врската што се развива помеѓу некој  човек и неговиот заложник.Тука не станува збор за дајца пријатели, туку за луѓе кои живеат заедно и едниот…

Сакате да пораснете здрави и среќни деца? Факти како интернетот влијае на вашите деца

Не е толку чудно во овие години да гледате дека децата со часови се лепат на паметни телефони, конзоли за игри или телевизори. Бидејќи живееме во такво време и екрани има насекаде околу нас, тешко е за родителите да го контролираат времето…

06 Август – Ден посветен на оралното здравје

Измијте ги Вашите заби и насмевнете се на Националниот ден на свежиот здив, кој се бележи секоја година на 6 август. Денот е посветен  за оралната хигиена и нејзината важност. Стоматолозите и професионалците за орална нега советуваат и…

Oddbods пињата

Oddbods е сингапурско-британска анимирана телевизиска комедија  произведена од студиото One Animation со седиште во Сингапур. Серијата се центрира на седум ликови - Fuse, Slick, Bubbles, Zee, Pogo, Jeff и Newt  кои носат крзнени костуми од…

Англискиот јазик го заменува мајчиниот јазик кај децата

Наместо нивниот мајчин јазик, сè повеќе деца комуницираат на англиски јазик. Ова се случува затоа што прекумерно ги користат модерните технологии и нивните родители наместо да им ја развиваат моториката и да ги учат да играат, тие ги тераат…

01.06. Зошто е важен Светскиот ден на детето

Денот на децата е датум кој се слави секоја година во чест на децата, чиј датум на почитување варира во зависност од земјата. Во 1925 година, Меѓународниот ден на децата за прв пат беше прогласен во Женева, Швајцарија  за време на Светската…

Десет совети на родителите за помош на децата во процесот на учење

1. Мозокот на детето се развива се до шестата година од неговиот живот. Во тој период по невролошки патишта се создаваат бесценети врски што неможат да се формираат по шестата година. Овие врски настануваат со стимулирање на детскиот мозок.…

Млади иноватори креираа дигитални решенија за инклузија на деца и млади со попреченост

Викендов, се одржаа тридневни design thinking работилници на кои педесетина млади иноватори од нашата земја работеа на нивните дигитални решенија за премостување на бариерите со кои децата и младите со попреченост се соочуваат во…