5 работи што COVID-19 ги откри за нашето здравје – Светски ден на здравјето

5 работи што COVID-19 ги откри за нашето здравје

На Светскиот ден на здравјето за време на пандемија, вреди да се размисли за она што го научивме изминатава година за нашето здравје и благосостојба.
1. Менталното здравје е повеќе од важно за вашето тело
Менталното здравје е клучна компонента за да се живее целосен и исполнет живот, што вклучува можност за надминување на предизвиците, справување со кризи и неуспеси и учење техники за грижа за себе. Како и со повеќето работи, сепак, превентивната нега е многу поефикасна и поуспешна отколку да се занимавате со проблеми додека тие се развиваат.
2. Здравјето на граѓаните и капиталот на државата се неразделно поврзани
Светската здравствена организација, која го предводи Светскиот ден на здравјето, вели дека големите системи што привилегираат некои во однос на други, кога станува збор за пристап до здравствена заштита „не само што се нефер, туку и треба да се спречуваат да го прават тоа“.
Се знае дека нема лесни решенија, но постојат идентификувани стратегии кои бараат постојан фокус и постојана поддршка.
3. Коморбидитетите не треба да се занемаруваат
Дури и ако не ви е гајле, КОВИД-19 јасно стави до знаење дека доколку веќе имате основна дијагноза, дополнително ќе го загрози Вашето здравје, вклучително и такви како дебелина што влијае на голем број луѓе на глобално ниво. Обратете внимание на покачени нивоа на гликоза. Вашиот живот може да зависи од тоа.
4. Човечкиот контакт е од клучно значење за нашата благосостојба
Среќата која ја чувствувавте со пријателите, никогаш не ја чувствувавте како неопходност сè додека не моравте да ги повикате на видео повик со ефтино шише вино. Младите беа особено негативно погодени од социјалната изолација што ја донесе изминатата година. Да забележиме дека нашата благосостојба е силно поврзана со нашите мисли и чувства е природен резултат на пандемијата. Сите го почувствувавме тоа. Како резултат на тоа, се чини дека стигмата да се имаат вакви борби се распрсна во овој контекст. Добрата вест е дека додека светот се вакцинира против КОВИД-19, луѓето можат да почнат да ја прифаќаат љубовта што ја пропуштивме.
5. Ние сме отпорни
Научивме како да се прегрнеме од 6 метри, да се насмевнеме низ трислојни филтрирани маски. Сфативме дека можеме да живееме низ реален живот дистописки роман или хорор филм. Дури и во услови на заклучувања и моменти исполнети со страв и вознемиреност и непроспиени ноќи, ние признаваме дека прстите сè уште се прицврстени за рацете, а нозете се уште се засадени на земја. Со каква било среќа, ќе продолжиме да го ставаме нашето здравје и благосостојба во центарот на вниманието, гледајќи ја меѓусебната поврзаност на умот, телото и духот и да создадеме иднина што ќе изгледа поздраво за сите.

Можеби ќе ве интересира