07.04. – Светски ден на здравјето

Светскиот ден на здравјето е глобално почитување на здравјето како човеково право. Од здравствени професионалци до креатори на политики и поединци, семејства со мали деца или стари лица, сите ние треба да играме улога во нашето лично здравје и благосостојбата на оние околу нас. Денес на 7 април 2021 година, Светскиот ден на здравјето ќе биде одбележан на глобално ниво, под темата „Заедно за пофер, поздрав свет“. Како што се појавуваат ресурси, кои продолжуваат да имаат корист од целокупниот квалитет на животот на сите луѓе, еден важен фактор за овие напредувања е можноста да имаат постојан пристап до нив. Бидејќи науката континуирано наоѓа начини за продолжување на времетраењето и квалитетот на нашите животи, само за нас е правилно да сакаме сите луѓе да имаат пристап до овие напредувања, без оглед каде и како живеат.

Секоја година илјадници животи се губат од разни болести што можат да се спречат. Пристапот до достапна здравствена заштита значи повеќе луѓе кои живеат значаен, продуктивен и живот без болести. Според Светската здравствена организација (СЗО), трошоците за здравствена заштита туркаат околу 100 милиони луѓе секоја година во екстремна сиромаштија поради трошењето пари од сопствен џеб. Светската здравствена организација го користи овој ден како можност да го објави Светскиот извештај за здравствена статистика. Овој извештај претставува годишно објавување на здравствени податоци што опфаќа широк спектар на области од здравјето на новороденчињата и децата до еколошки ризици. Покрај тоа, во извештајот се дадени и податоци за прогресијата на универзалното здравствено покритие. Универзалното здравствено покритие е цел број еден на Светската здравствена организација. Преку постигнување на ова, секој треба да добие пристап до грижата што му е потребна, кога има потреба од тоа. Светскиот ден на здравјето е погодно време да се вратиме на тој стремеж. Како и секој голем подвиг, патувањето кон тој стремеж не доаѓа без предизвици. Денес ги покануваме сите да го прослават здравјето што го имаат и да веруваме во уште поздраво утре за секого од нас.

Можеби ќе ве интересира