Примери за сензорни игри

Нема потреба да купувате скапи сензорни играчки. Користете обични предмети во вашата куќа како сетилни материјали. Еве список на забавни сензорни активности за деца.

1. Тактилна игра

Следните предмети кои ги набројуваме подолу обезбедуваат сетилен влез за да ги стимулираат сетилата за допир на децата. Исто така, го промовира развојот на фини и груби моторни вештини во тие мали раце. Не плашете се да пробате нешто ново и да имате некои неуредни активности за сетилна игра. И постарите и помладите деца ќе сакаат неуредна игра. Забавно е да се игра и обезбедува одлично сензорно учење. Тоа е одличен начин да ги задржите децата зафатени и време да се поврзете со вашето дете со создавање спомени кои ќе траат цел живот. Такви предмети се: храна, крема за бричење, гел за коса, брашно за печење, пластелин, памучни топчиња, игра на вода со различни температури, сензорна игра со ориз, сензорна активност на мраз.

  1. Визуелна игра

Следните предмети обезбедуваат визуелна игра и даваат визуелна слика за работите околу нас, а тоа можат да бидат: сензорни шишиња полни со вода и сјај за тресење и гледање, сликање со прст користејќи уметнички материјал.

  1. Мирисна игра

Еве неколку сензорни алатки кои можат да ги поттикнат сетилата за мирис на вашето дете. Овошје, цвеќиња, зачини.

  1. Аудио игра

Бебешки тропалки, Музички инструменти, тропање на различни видови материјали за да се слушнат различните звуци, на пр. метал, дрво, пластика, хартија итн.

  1. Игра со вкусови

Еве неколку сензорни игри безбедни за вкус. Децата можат да научат за различна храна и вокабулар додека ги учите имињата. Слатко – јаболко, кифла, кисело – портокал, лимон, солени – тестенини, горчлив – кељ

  1. Сензорен сад

Наполнете голем сад со нови работи што децата можат да ги допрат, мирисаат или слушнат за да им дадат нови сетилни информации. Различни материјали со различна текстура може да се користат во тематски сензорни садови за разновидност.

 

Покрај сензорните игри, поставете му на вашето дете релевантни прашања за нивното забавно сензорно истражување за да ги изгради и неговите јазични вештини. Направете разговор што ќе го охрабри вашето дете да користи описни зборови. На пример, поставете ги овие прашања:
Какво е чувството?
Како изгледа?
Дали мириса добро?
Дали ви се допаѓа звукот што го прави?

Можеби ќе ве интересира