Тинејџери (15-17 години)

15-17 години

Развојни пресвртници

Ова е време на промени за тоа како тинејџерите размислуваат, чувствуваат и комуницираат со другите и како растат нивните тела. Повеќето девојчиња до сега ќе бидат физички зрели, а повеќето ќе имаат завршено пубертет. Момчињата можеби сеуште физички созреваат во овој период. Вашиот тинејџер може да има загриженост за големината на телото, обликот или тежината. Нарушувањата во исхраната, исто така, може да бидат чести, особено кај девојчињата. Во тоа време, вашиот тинејџер ја развива својата единствена личност и мислења. Односите со пријателите сè уште се важни, но сепак вашиот тинејџер ќе има други интереси бидејќи ќе развие појасно чувство за тоа кој е. Ова е исто така важно време да се подготвиме за поголема независност и одговорност; многу тинејџери почнуваат да работат, а многумина ќе си заминат од дома.

Еве неколку информации за тоа како се развиваат тинејџерите:

 1. Емоционални и социјални промени
 • Имаат поголем интерес за романтични врски и сексуалност.
 • Поминуваат низ помалку конфликти со родителите.
 • Покажуваат поголема независност од родителите.
 • Имаат подлабок капацитет за грижа и споделување и за развивање поинтимни односи.
 • Поминувајте помалку време со родителите и повеќе време со пријателите.
 • Чувствуваат многу тага или депресија, што може да доведе до слаби оценки на училиште, употреба на алкохол или дрога, небезбеден секс и други проблеми.
 1. Размислување и учење
 • Добиваат повеќе дефинирани работни навики.
 • Покажуваат поголема грижа за идните школски и работни планови.
 • Стануваат способни да дадат причини за сопствените избори, вклучително и за тоа што е правилно или погрешно.

Позитивни совети за родителство

 • Разговарајте со вашиот тинејџер за неговите грижи и обрнете внимание на какви било промени во неговото однесување. Прашајте го дали имал самоубиствени мисли, особено ако изгледа тажно или депресивно. Прашувањето за самоубиствени мисли нема да предизвика таа да ги има овие мисли, но ќе и даде до знаење дека се грижите за тоа како се чувствува. Побарајте стручна помош доколку е потребно.
 • Покажете интерес за училишните и воннаставните интереси и активности на вашиот тинејџер и охрабрете го да се вклучи во активности како што се спорт, музика, театар и уметност.
 • Охрабрете ја вашата тинејџерка да волонтира и да се вклучи во граѓански активности во нејзината заедница.
 • Дајте му комплименти и прославете ги неговите напори и достигнувања.
 • Покажете љубов кон детето. Поминувајте време заедно правејќи работи во кои уживате.
 • Почитувајте гонеговото мислење. Слушајте го без да ги потценувате неговите грижи.
 • Охрабрете го да развие решенија за проблеми или конфликти. Помогнете му да научи да донесува добри одлуки. Создадете му можности да го користи сопственото расудување и бидете достапни за совет и поддршка.
 • Ако вашата тинејџерка се вклучи во интерактивни интернет медиуми како што се игри, виртуелни простории за разговор и инстант пораки, охрабрете ја да донесе добри одлуки за тоа што објавува и за времето што го троши на овие активности.
 • Ако вашиот тинејџер работи, искористете ја можноста да зборувате за очекувањата, одговорностите и другите начини на однесување со почит во јавност.
 • Разговарајте и помогнете му да планира однапред за тешки или непријатни ситуации. Дискутирајте што може да направи ако е во група и ако некој користи дрога или е под притисок да има секс, или ако некој што пиел му понуди да вози.
 • Почитувајте ја потребата на вашиот тинејџер за приватност.
 • Охрабрете го вашиот тинејџер да спие доволно и да вежба и да јаде здрави, избалансирани оброци.

Безбедноста на прво место

Вие играте важна улога во одржувањето на вашето дете безбедно – без разлика колку години има тој или таа. Еве неколку начини како да го заштитите вашето дете:

 • Разговарајте со вашиот тинејџер за опасностите од возењето и како да бидете безбедни на патот. Можете да го насочите вашиот тинејџер во вистинската насока. „Родителите се клучот“ е чекор што може да помогне. Несреќите со моторни возила се водечка причина за смрт од ненамерна повреда меѓу тинејџерите, но сепак малку тинејџери преземаат мерки за да го намалат ризикот од повреда.
 • Потсетете го вашиот тинејџер да носи кацига кога вози велосипед, мотоцикл или возило за сите терени. Чести се ненамерни повреди кои се резултат на учество во спортски и други активности.
 • Разговарајте за самоубиство и обрнете внимание на предупредувачките знаци. Самоубиството е трета водечка причина за смрт кај младите од 15 до 24 години.
 • Разговарајте со вашиот тинејџер за опасностите од дрогата, пиењето, пушењето и ризичната сексуална активност. Прашајте го што знае и мисли за овие прашања и споделете ги вашите чувства со него. Слушајте што вели и одговорете на неговите прашања искрено и директно.
 • Разговарајте за важноста да се изберат пријатели кои не се однесуваат опасно или на нездрави начини.
 • Знајте каде е и дали е присутен одговорен возрасен. Направете планови кога ќе ви се јави, каде можете да ја најдете и во колку часот ја очекувате дома.

 

Здрави тела

 

 • Охрабрете го вашиот тинејџер да има доволно спиење и физичка активност и да јаде здрави, избалансирани оброци. Погрижете се вашиот тинејџер да има 1 час или повеќе физичка активност секој ден.
 • Чувајте ги телевизорите надвор од негоата соба.
 • Охрабрете го да има оброци со семејството. Јадењето заедно ќе му помогне да направи подобар избор за храната што ја јаде, да промовира здрава тежина и да им даде време на членовите на семејството да разговараат едни со други. Покрај тоа, тинејџерот кој јаде оброци со семејството има поголема веројатност да добие подобри оценки и помала веројатност да пуши, да пие или да користи дрога, а исто така помала е веројатноста да влезе во тепачки, да размислува за самоубиство или да се вклучи во сексуална активност.
 • За деца на училишна возраст од 15 до 18 години, препорачано е да спијат од 8 до 10 часа на 24 часа .
Можеби ќе ве интересира