Уште 10 совети како да поттикнете добро однесување кај Вашите деца кои се на возраст од 10 до 15 години

  1. Планирајте однапред за тешки разговори. Кога треба да водите тешки разговори, добра идеја е однапред да размислите што ќе кажете и како може да се чувствува вашето дете. Исто така добро е да изеберете време и место за тоа. Ова може да ви помогне да избегнете конфликт.
  2. Продолжете да ја надградувате вашата врска. Можеби ќе ви помогне да размислите за вашата врска со вашето дете како еден вид банкарска сметка. Поминато време заедно, забавата и давањето помош и поддршка се „депозити“, но расправиите, обвинувањето и критиката се „големи трошоци“. Трикот е да ја одржувате сметката балансирана.
  3. Споделете ги вашите чувства. Искрено кажување на вашето дете како влијае неговото однесување врз вас, може да помогне во вашата врска. Изјавите „јас“ може да бидат голема помош овде. На пример, велејќи: „Навистина се грижам кога не се враќаш дома навреме“, веројатно ќе добиете подобар одговор од „Знаете дека треба да ми се јавите после училиште!“
  4. Научете да живеете со грешки. Сите прават грешки, и никој не е совршен. Се работи за тоа како се справувате со грешките, и вие и вашите деца, кога тие се случуваат. Преземањето одговорност за грешките е добар прв чекор, а потоа да сфатите што можете да направите за да ги подобрите работите, може да биде вашиот следен потег. Да се ​​извините на вашето дете кога ќе направите грешка помага да ја одржите вашата врска добро.
  5. Барајте начини да останете поврзани. Можете да останете поврзани со вашето дете поминувајќи посебно и пријатно време заедно. Најдоброто нешто е што понекогаш најдобрите моменти се случајни и непланирани,на пример како кога вашето дете ќе одлучи да ви каже за неговиот ден на училиште во текот на правење ручек. Кога ќе се случат овие моменти, обидете се да го прекинете она што го правите и посветете му на вашето дете целосно внимание. Ова ја испраќа пораката: „Ти си важен за мене и те сакам“.
  6. Почитувајте ја потребата на вашето дете за приватност. Тинејџерите сакаат одредена приватност и свој простор. Оставете го вашето дете кога сака да биде само во својата соба или оставете го да има приватност помеѓу него и неговите другари.
  7. Поттикнете го чувството на припадност. Семејните ритуали можат да му дадат на вашето дете чувство на стабилност и припадност во време кога многу други работи околу него и внатре во него, може да се менуваат. Некои семејства би можеле да изберат да имаат семејни вечери во петок за пица, палачинки за појадок во недела, или посебни традиции за славење родендени.
  8. Одржувајте ги ветувањата. Кога ги исполнувате ветувањата, добри или лоши, вашето дете учи да ви верува и да ве почитува. Бидете јасни и доследни и ветувајте само она што знаете дека можете да го исполните.
  9. Имајте реални очекувања. Исто како што можете да направите и вие, и вашето дете веројатно понекогаш ќе се лизне и ќе ги прекрши правилата. Децата и нивниот мозок се уште се во развој и тие сеуште работат на тоа кои се. Тестирањето на границите е дел од процесот, затоа помага да бидете реални во однесувањето со вашето дете.
  10. Барајте ја позитивната и смешната страна на нештата. Смеењето или правењето шеги може да помогне во дифузија на напнатост и можен конфликт и да ве спречи вие и вашето дете да ги разберете работите премногу лично. Исто така, понекогаш можете да користите шега или смеа за да започнете тежок разговор.
Можеби ќе ве интересира