Преглед на категоријата

КАЛЕНДАР

16 Ноември – Меѓународен ден за толеранција

Меѓународниот ден за толеранција е ден за зајакнување на толеранцијата преку негување на меѓусебно разбирање меѓу луѓето културите и луѓето. Денот го започна Генералното собрание на Обединетите нации. Главната цел за започнувањето на овој…

29. Октомври – Светски ден против мозочен удар

Светскиот ден на мозочен удар, на 29-ти октомври, се обидува да ја нагласи сериозната природа и високите стапки на мозочен удар. Денот се забележува и за подигнување на свеста за превенција и третман на мозочни удари. Според светската…

15. Октомври- Мијте ги Вашите раце и одржувајте хигиена на Светскиот ден за миење раце

Миењето на рацете со сапун е светска превентива и еден од најефикасните и најевтините начини за спречување на различни заболувања, кои заедно се одговорни за повеќето смртни случаи на децата и возрасните. На 15 октомври секоја година, ширум…

05. Октомври – Светски ден на наставниците

Светскиот ден на просветните работници се одржува секоја година на 5 октомври. Тој е ден за славење на работата на просветните работници, придонесите што тие ги даваат за нивните ученици  и улогата што тие ја играат во градењето на…

29. Септември – Светски ден на срцето: 13 промени во животниот стил за здраво срце

Здравото човечко срце чука на околу 70-80 отчукувања во минута, што се зголемува или намалува во зависност од различни фактори. Срцето е највитален орган бидејќи ги снабдува со крв сите други органи на телото, затоа секое намалување на…

09. Септември – Меѓународниот ден за заштита на образованието од напади

Меѓународниот ден за заштита на образованието од напади се одбележува глобално на 9-ти септември секоја година. Напорите за заштита на учениците, наставниците и училиштата за време на конфликт ќе добијат дополнително внимание оваа недела,…

13 август – Меѓународен ден на левичарите

Дали сакате да го видите светот од гледна точка на левораките луѓе? Дали знаевте дека само 10% од светското население е леворако? На Меѓународниот ден на левичарите, на 13 август, треба да го истражите тој свет за еден ден. Дали знаевте…

06 Август – Ден посветен на оралното здравје

Измијте ги Вашите заби и насмевнете се на Националниот ден на свежиот здив, кој се бележи секоја година на 6 август. Денот е посветен  за оралната хигиена и нејзината важност. Стоматолозите и професионалците за орална нега советуваат и…

01.06. Зошто е важен Светскиот ден на детето

Денот на децата е датум кој се слави секоја година во чест на децата, чиј датум на почитување варира во зависност од земјата. Во 1925 година, Меѓународниот ден на децата за прв пат беше прогласен во Женева, Швајцарија  за време на Светската…

2 Април – Меѓународен ден на книгата за деца

Меѓународниот ден на книгата за деца е на 2 април, роденден на данскиот автор Ханс Кристијан Андерсон. Целта на денот е да се создаде и понатаму кај децата љубов кон читање на книги. Денот, исто така, ги забележува детските книги, како…