19. Март – Светски ден на спиењето

Светски ден на спиењето

Светскиот ден на спиењето се одбележува за да се претстави важноста на добар ноќен одмор и добриот мирен сон за секое човечко суштество на планетата. Овој ден се одржува во петокот пред пролетната рамноденица. На светскиот ден на спиењето е време да ги разгледаме нашите рутини за ноќно спиење и да размислиме да направиме прилагодувања за да имаме добар и квалитетен сон.  Светскиот ден на спиењето е годишно одбележување на денот за тоа како сонот влијае на нашиот секојдневен живот и за тоа дека не само што носи корист, туку влијае и на целокупниот наш живот. Здружението за светски ден на спиењето, кој го основаше овој ден, е посветено на едукација на јавноста за начините на намалување на товарот на проблеми со спиењето преку превенција и управување со нарушувања на спиењето. Спиењето е нешто што на сите луѓе им треба, но честопати времето поминато во квалитетен сон се менува со нашите животни обврски. Многу студии покажале колку е клучен правилниот ноќен сон за одржување на здравјето и живеење на балансиран начин на живот. Се препорачува на возрасните да спијат во просек од 7-9 часа спиење ноќе. Овој број  би требало да се зголемува колку сте помлади. Проценето е дека 80% од луѓето ги користат викендите за да го достигнат спиењето. Развивањето на постојан распоред на спиење придонесува за квалитетот и квантитетот на вашиот сон со балансирање на вашите деноноќни ритми. Со соодветен циклус на одмор и будење, вие не само што гарантирате дека стареете благодатно, туку му дозволувате на вашето тело да се врати со полна енергија целосно за наредниот ден.

Можеби ќе ве интересира