20. Март – Светски ден на среќата

Светски ден на среќата

Секоја година на 20 март, Меѓународниот ден на среќата ја промовира идејата дека дел од напредокот на човештвото треба да вклучува како да се зголемат среќата и благосостојбата на сите луѓе. Премногу долго, напредокот во светот се однесуваше на економијата. Но, повеќе луѓе сфаќаат дека среќата е исто така суштински дел од напредокот на човекот. Среќата се дефинира како состојба да се биде среќен. Кога некој е среќен, тој е воодушевен и задоволен. Луѓето може да се разликуваат во она што ги прави среќни. Некои уживаат во добра шолја кафе. Другите се радуваат кога нивното куче ќе ги пречека на врата.Според многу истражувања, три работи ги прават луѓето среќни, а тоа се:
1. Квалитетот на нивните односи со другите.
2. Имање работа или хоби што тие го сакаат или што ги предизвикува.
3. Помагање на други луѓе на оние на кои им е потребна помош.
Луѓето треба да бидат среќни уште од најмали нозе. Воспитувањето среќни деца е една од главните грижи на возрасните, и обично започнува дури и пред да се родат. Родителите честопати се двоумат дали да купат многу играчки, да ги носат на пат од рана возраст, да ги запишат на часови по уметност или спорт, итн. Има нешто важно што мора да го имаме секогаш во предвид, а тоа е што понекогаш забораваме дека децата го гледаат светот на поедноставен начин од нас. Затоа, не е толку комплицирано да ги правиме децата среќни!
свеж здив

Можеби ќе ве интересира