22 Април – Меѓународен ден на планетата земја

На 22 април секоја година, луѓето се обединуваат за да го прослават Меѓународниот ден на мајката Земја. Денот е да се фокусираме на одговорноста за обнова на нашиот проблематичен однос со природата. Признаваме дека „Земјата и нејзините екосистеми се наш дом“ и дека неопходно е да се промовира живеење во хармонијата со природата и Земјата. Терминот Мајка Земја се користи затоа што ја отсликува меѓузависноста што постои меѓу луѓето, другите живи видови и планетата во која сите живееме. Првиот ден на планетата Земја се славел на 22 април 1970 година. Темата на Денот на планетата Земја за 2021 година е „Врати ја нашата земја“ и се фокусира на усвојување на природни процеси и нови еколошки технологии што можат да ги обноват екосистемите.

Можеби ќе ве интересира