6 начини како да го одвикнете Вашето дете од прекумерно користење на Интернет

Ако вашето дете покажува знаци на зависност од Интернет, тогаш редно време е да направите нешто! Исто како и секоја друга зависност, овие работи се најдобри и најуспешно се справуваат доколку се пристапи што е можно порано, и нема подобро време за тоа од кога се уште се деца, а вие сте сè уште „шеф“. Со поставување здрави навики за времето поминато пред екранот додека се млади, вашите деца ќе имаат поголема веројатност да ги пренесат овие навики во зрелоста и да се движат низ дигиталниот свет на повнимателен и попродуктивен начин. Затоа, обидувајќи се да го одвикнете вашето дете од нивната опсесија на Интернет,  и разгледајте ги следниве фактори:
1. Немојте да ги натерате наеднаш да престанат да користат Интернет!
Ова ќе направи транзицијата да изгледа многу потешка и повеќе да наликува на казна, наместо да работи кон нивните најдобри интереси. Работете полека на намалување на нивното време поминато пред екран, наместо да го елиминирате.
2. Ако претходно немало поставени граници – поставете некои.
Како што е дневното ограничување на времето поминато пред екранот  без да имаат Интернет за време кога семејството е заедно или пред спиење.

Зависност од интернет
3.  Направете хиерархија на приоритети.
Поставете упатства за тоа што мора да се стори пред тие да имаат време пред екранот, како домашна работа, чистење, подготовки за училиште и семејно време.
4. Направете хиерархија на времето поминато пред екранот.
Дозволете да комуницира со други деца, интерактивно време пред индивидуално време на Интернет и едукативна содржина пред едноставни игри.
5. Започнете со промена на содржината, наместо со употреба.
Заменете ја чистата забава или безумните игри со апликации или програми со некоја едукативна основа.
6. Заменете го времето на екранот со други пријатни активности.
Цртање, читање, играње игри, активности на отворено, па дури и некој дополнителен десерт.

Зависност од интернетПолека спроведување на некои од овие идеи ќе го намали времето на екранот на вашето дете без тие дури и да забележат. Но, исто така е важно да се забележи разликата во пристапот меѓу адолесцентите и децата: Првите имаат потреба од строги граници, и можете да ги направите. Вторите треба да почувствуваат одреден авторитет и контрола, затоа компромисот е најдобар. Работете на преговарање за условите за нивното време на екран, наместо да ги диктирате. И, покрај сите овие промени, проверете дали имате предвид и вашите најдобри интереси… Искористете ги часовите за време на екранот за кога ви треба најдобро време за завршување на работите Ова ќе биде од корист и за вас и за вашите деца, бидејќи колку повеќе можете да поминете квалитетно време заедно, толку помалку тие ќе бидат преокупирани со земањето на нивните телефони или таблети.

Среќно – и ако сметате дека можеби и вие сте премногу зависни од технологијата, испробајте некои од овие упатства за себе!

Зависност од интернет

Можеби ќе ве интересира