Преглед на категоријата

КАЛЕНДАР

11. Март – Светскиот ден на бубрезите со внимание на бубрежната болест кај децата

Секоја година, Светскиот ден на бубрезите се обидува да ја подигне свеста за важноста на бубрезите за целокупното здравје и да ја зголеми поддршката за намалување на бубрежните заболувања и придружните здравствени проблеми ширум светот.…

1 Март – Ден на нулта дискриминација

На 1 март, луѓето ширум светот се здружуваат за да го прослават Денот на нулта дискриминација. ОН за прв пат го прославија Денот на нулта дискриминација на 1 март 2014 година. Организации на Обединетите нации (ООН) активно го промовираат…

24. Ноември – Меѓународен ден на образованието

Образованието е човеково право, јавно добро и јавна одговорност. Образованието е од суштинско значење од многу причини. Образованието обезбедува знаење. Тоа им помага на луѓето да се подобрат себеси и да го разберат светот околу нив.…

23 Ноември – Ден на италијанскиот математичар Фибоначи

Секој 23 ноември, се слави денот на Фибоначи или познато и како Леонардо Боначи, еден од највлијателните математичари од средниот век. Овој ден е одреден за да одговара на првите броеви на низата Фибоначи. Фибоначи е италијански математичар…

16 Ноември – Меѓународен ден за толеранција

Меѓународниот ден за толеранција е ден за зајакнување на толеранцијата преку негување на меѓусебно разбирање меѓу луѓето културите и луѓето. Денот го започна Генералното собрание на Обединетите нации. Главната цел за започнувањето на овој…

29. Октомври – Светски ден против мозочен удар

Светскиот ден на мозочен удар, на 29-ти октомври, се обидува да ја нагласи сериозната природа и високите стапки на мозочен удар. Денот се забележува и за подигнување на свеста за превенција и третман на мозочни удари. Според светската…

16 Октомври – Светски ден на храната

Пандемијата со КОВИД-19 ја загрозува безбедноста на храната и исхраната на милиони луѓе ширум светот. Секоја година, Светскиот ден на храната е настан што се слави со единствена цел да се бори против гладот ​​низ целиот свет. 16-ти октомври…

15. Октомври- Мијте ги Вашите раце и одржувајте хигиена на Светскиот ден за миење раце

Миењето на рацете со сапун е светска превентива и еден од најефикасните и најевтините начини за спречување на различни заболувања, кои заедно се одговорни за повеќето смртни случаи на децата и возрасните. На 15 октомври секоја година, ширум…

05. Октомври – Светски ден на наставниците

Светскиот ден на просветните работници се одржува секоја година на 5 октомври. Тој е ден за славење на работата на просветните работници, придонесите што тие ги даваат за нивните ученици  и улогата што тие ја играат во градењето на…

29. Септември – Светски ден на срцето: 13 промени во животниот стил за здраво срце

Здравото човечко срце чука на околу 70-80 отчукувања во минута, што се зголемува или намалува во зависност од различни фактори. Срцето е највитален орган бидејќи ги снабдува со крв сите други органи на телото, затоа секое намалување на…