Деца од предучилишна возраст (3-5 години)

3-5 години

Развојни пресвртници

Како што децата растат во раното детство, нивниот свет ќе почне да се отвора. Тие ќе станат понезависни и ќе почнат да се фокусираат повеќе на возрасните и децата надвор од семејството. Уште повеќе ќе сакаат да истражуваат и да прашуваат за работите околу нив. Нивните интеракции со семејството и оние околу нив ќе помогнат да се обликува нивната личност и нивните сопствени начини на размислување и движење. Во текот на оваа фаза, децата треба да бидат способни да возат трицикл, да користат заштитни ножици, да забележат разлика помеѓу девојчињата и момчињата, да помагаат сами да се облекуваат и соблекуваат, да си играат со другите деца, да се потсетат на дел од приказната и да пеат песна.

Позитивни совети за родителство

 • Продолжете да му читате на вашето дете. Негувајте ја неговата љубов кон книгите така што ќе го однесете во библиотека или книжарница.
 • Дозволете му да помогне во едноставните задолженија.
 • Охрабрете го да си игра со други деца. Ова помага да ја научи вредноста на споделувањето и пријателството.
 • Бидете јасни и доследни кога го дисциплинирате вашето дете. Објаснете и покажете го однесувањето што го очекувате од него. Секогаш кога ќе му кажете не, стојте цврсто на тоа.
 • Помогнете му да развие добри јазични вештини со тоа што ќе му зборувате со целосни реченици и ќе користите зборови „ за пораснати“. Помогнете му да ги користи точните зборови и фрази.
 • Помогнете му да ги реши проблемите кога е вознемирено.
 • Дајте му ограничен број на едноставни избори (на пример, да одлучи што да облече, кога да игра и што да јаде за ужина).

Безбедноста на децата на прво место

 • Кажете му на вашето дете зошто е важно да остане надвор од сообраќајот. Кажете му да не игра на улица или да трча по залутани топки.
 • Бидете внимателни кога му дозволувате да вози трицикл. Чувајте го на тротоар и подалеку од улица и секогаш нека носи кацига.
 • Проверете ја опремата на игралиште на отворено. Погрижете се да нема лабави делови или остри рабови.
 • Гледајте го вашето дете постојано, особено кога си игра надвор.
 • Бидете безбедни во водата. Научете го вашето дете да плива, но гледајте го секогаш кога е во или околу која било водна површина, ова ги вклучува и детските базени.
 • Научете го вашето дете како да биде безбедно во близина на странци.
 • Држете го вашето дете на автомобилско седиште свртено напред со ремен додека не ја достигне максималната висина или тежина дозволена од производителот на автомобилското седиште. Штом вашето дете ќе го надрасне автомобилното седиште свртено нанапред со ремен, ќе биде време да патува на засилено седиште, но сепак на задното седиште на возилото. Надворешната икона pdf[1,15 MB / 1 страница] има информации за тоа како да го чувате вашето дете безбедно додека се вози во возило.

Здрави тела

 • Јадете заедно со вашето дете секогаш кога е можно. Дозволете му да ве види како уживате во овошјето, зеленчукот и интегралните житарки. Вашето дете треба да јаде и пие само ограничена количина на храна и пијалоци кои содржат додадени шеќери, цврсти масти или сол.
 • Чувајте ги телевизорите надвор од спалната соба на вашето дете. Поставете ограничувања за времето поминато на екранот за вашето дете на не повеќе од 1 час дневно, дома, градинка или после градинка и развијте план за користење медиуми за вашето семејство.
 • Обезбедете му на вашето дете опрема за игра соодветна на возраста, како топки и пластични палки, но дозволете му и да избере што да игра. Ова го прави движењето и активноста, .
 • За деца од предучилишна возраст од 3 до 5 години, препорачано е да спијат од 10 до13 часа на секои 24 часа
Можеби ќе ве интересира