Едно мое незаборавно патување

Состав на Берк Ѓунеш, ученик во VII одделение

Моето незаборавно патување со моето семејство во Египет беше авантура која секогаш ќе ја паметам. Египет е земја со античка историја, пејзажи што го одземаат здивот и живописна култура. Ова беше остварување на мојот сон, конечно да се посети оваа земја и да се истражат сите нејзини чуда.

Нашето патување започна во Каиро, главниот град на Египет. Бев воодушевен од раздвижената енергија на градот, со неговите раздвижени чаршии, живи улици и неверојатна архитектура. Каиро е град каде може многу да се види. Ги посетив светски познатите пирамиди во Гиза и бев воодушевен од нивната големина и грандиозност. Беше неверојатно чувството да се застане пред овие светски познати историски културни споменици, кои стојат илјадници години. Друг белег на моето патување беше крстарењето по реката Нил. Беше неверојатно искуство да се види прекрасната глетка на долината на реката Нил, преполна со антички храмови и гробници. Ги посетив храмовите на Луксор и Карнак, каде што видов импресивни статуи и хиероглифи кои раскажуваа приказни за античките фараони и богови. На нашето патување бевме  и во градот Асван, каде што можев да ги видов прекрасните историски храмови. Тамошната култура беше исто така фасцинантна и воодушевувачка, и уживав во традиционалната  вечера со локалното семејство.  Едно од најнезаборавните искуства на моето патување беше нуркањето во Црвеното Море. Чистите тиркизни води беа полни со живописни корални гребени и егзотичен морски живот. Беше магично чувство да се плива покрај школките од шарени риби и да се види уникатната убавина на подводниот свет. Во текот на моето патување, бев импресиониран од топлината и гостопримството на египетскиот народ. Ме пречекаа со раширени раце и ја споделија нивната култура и традиција со мене, правејќи го моето патување уште понезаборавно.

Mоето незаборавно патување во Египет беше патување за цел живот. Тоа беше спој на античка историја, прекрасни пејсажи и топло гостопримство, и ми остави спомени кои ќе траат во текот на целиот мој живот.

незаборавно патување

Состав на Берк Ѓунеш, ученик во VII одделение

Можеби ќе ве интересира