Како бајките и приказните влијаат врз развојот на децата?

Бајките и приказните играат многу важна улога во воспитувањето на децата. Многу родители ја избираат опцијата на своите деца да им дадат мобилен телефон наместо да им читаат. Ова е голема грешка, бидејќи адаптацијата на екранот никогаш не може да се спореди со живиот збор. На крајот на краиштата, времето поминато заедно додека му читате на вашето дете пред да заспие е од непроценливо значење. Тоа што ќе им читате бајки и приказни на децата ќе има многу позитивно влијание и врз развојот на детето и врз неговиот речник. Исто така, од бајките и приказните, детето ќе може да научи некои морални пораки и ќе знае да разликува добро од лошо. Читањето на децата треба да биде ритуал кој ве поврзува и кој детето со задоволство ќе го памети дури и кога ќе порасне. Ако читате во текот на денот, најдобро е да го ставите детето во скут за да може да ги погледне илустрациите. За вечерното читање, важно е и да го прегрнете детето за да може да ја погледне книгата потпирајќи се на вашата надлактица. Особено кога детето е мало, можете да ја пуштите фантазијата и да го вклучите името на детето во целата приказна. Не треба да се грижите за бројот на прочитани страници. На почетокот може да биде една или две страници, но подоцна лесно ќе успеете да ја прочитате секоја приказна до крај. Се работи за вниманието на детето и нормално е дека на најрана возраст нема да можете долго да го задржите неговото внимание. Тоа доаѓа подоцна, бидејќи со текот на времето детето ќе научи да слуша внимателно додека не ја прочитате приказната до крај. Ако имате ритуал на читање пред спиење, постои голема веројатност дека и самото дете подоцна ќе го засака читањето.

Бајките и приказните имаат едноставна содржина и најчесто зборуваат за добрина, позитивни особини и морални вредности. Се препорачува секогаш да разговарате со вашето дете за некоја бајка или приказна откако ќе ја прочитате. Важно е да дознаете што мисли вашето дете за она што го прочитало и дали добро го разбрало. Кога му читате на детето, вие всушност го воведувате во светот на имагинацијата преку ликови. Врз основа на она што го читате, детето формира слика во него. Бидејќи бајките и приказните за мали деца се полни со илустрации, веројатно е дека детето ќе формира слика врз основа на илустрациите што ги гледа. Моментите на читање претставуваат извонредна врска помеѓу родителите и децата. Не дозволувајте да му дадете на вашето дете телефон да гледа бајки и приказни наместо вакво дружење. Колку повеќе му читате на вашето дете, толку вашата врска ќе биде поблиска и поповрзана подоцна. Детето со задоволство ќе ви се довери, знаејќи дека вие сте негова поддршка и дека може да ви верува колку што е можно повеќе. Ова е особено важно во периодот на адолесценција, кога децата премногу се свртуваат кон врсничките групи доколку немаат изградено стабилен однос во семејството.

Читајќи му на детето, уште од мали нозе го запознавате со добри и лоши ликови. Ова е многу важно, бидејќи на тој начин детето развива склоност кон позитивни и морални карактери. Додека ве слуша како читате, детето се поистоветува со ликот од приказната или бајката, со тоа што секогаш избира позитивен лик за свој идол. На тој начин детето со текот на времето развива позитивни особини кои се општествено прифатливи. Во исто време додека му читате, детето ќе научи дека на крајот секогаш победува оној кој е добар, вреден, храбар и трпелив. На овој начин детето учи за себе и за своите чувства. Истовремено, тој поврзува ликови од бајките или приказните со познати личности од неговата околина.

Кога му читате на детето, детето ги слуша зборовите што ги изговарате и на тој начин ги поврзува со значењето на буквите. Докажано е дека децата чии родители им читаат приказни и бајки учат да читаат и пишуваат многу побрзо од другите деца. Нивното внимание и концентрација се на значително подобро ниво од децата кои ја немале таа привилегија.Изборот е многу важен, затоа мора да внимавате кои бајки и приказни ќе му ги читате на вашето дете. Погрижете се избраната приказна да одговара на возраста и интересот на детето. Експертите ги препорачуваат бајките на браќата Грим за најмалите деца, додека бајките на Андерсен се за малку поголеми деца. Бајките на Андерсен обично немаат среќен крај и затоа треба да се избегнуваат додека детето е многу мало.

И она што е многу важно, децата треба да читаат бајки и приказни од мали нозе, бидејќи подоцна во животот читањето книги ќе го поврзуваат со пријатни чувства.

Можеби ќе ве интересира