Како да воспитате емпатични (и успешни) деца во 5 едноставни чекори

Емпатични деца

Воспитувањето на емпатично и љубезно дете е убава работа, но исто така е важно да ги подготвите децата за реалниот свет.

Емпатијата е суштинска особина што родителите треба да ја негуваат во своите деца. Децата кои се сочувствителни имаат способност да ги разберат чувствата на другите и да споделуваат слични чувства. Тие се способни да ги видат проблемите од двете страни и имаат тенденција да градат здрави односи со луѓе од сите идентитети и потекло во сите фази од животот. За разлика од другите особини кои се посложени и се развиваат подоцна во животот, емпатијата се развива прилично рано. Емпатијата може да се забележи дури и кај бебињата, кои ги тапкаат другите бебиња кога плачат. Се разбира, тоа не значи дека родителите треба да ги тргнат рацете од грбот на другото дете. Тие треба активно да ги моделираат и да ги учат своите деца за емпатија и разбирање на другите, без да воспитуваат дете кое е многу чувствително. Таквото воспитување се сведува на пет специфични однесувања што родителите на емпатичните деца редовно ги покажуваат.
1. Треба да зборувате за сопствените чувства
Во нашето јадро, емпатијата е за разбирање на чувствата и емоциите. Родителите кои сакаат да воспитуваат емпатични деца, мора отворено да зборуваат за своите чувства. Кога не боли стомак, обично кажуваме „Добро сум“ за да го заштитиме детето од какви било незадоволувачки емоции. Но, тоа не им помага на децата да создадат емотивен речник. Доколку сакате да им помогнете на децата да бидат сочувствителни треба да ги именувате чувствата што ги имате. Ако детето ве праша како се чувствувате, бидете искрени. Дали си гладен? Уморен? Тажен? Кажете ја вистината. Вистинитото зборување им помага на децата да разберат дека чувствата заслужуваат дискусија и дека за нив може да се зборува во неврзан контекст. Ако се прави редовно ова, очигледно е дека екстернализирањето на внатрешното е нормална работа.
2. Родителите треба да покажуваат трпение кога децата имаат бес
На моменти на родителите им е лесно да ги превртат очите кога детето има лутина, но, трпеливоста и зборувањето за тоа, е клучно за да им се помогне на децата да развијат емоционална интелигенција. Кога децата се многу вознемирени и претерано реагираат на нешто, кажете: „Дали навистина го сакаше тоа?  Жал ми е што го сакаше тоа и не можеш да го имаш“. Ова не е за прифаќање на самиот бес, туку  вербално признавање дека разбирате зошто вашето дете е вознемирено. Ова не значи дека тие ќе го постигнат својот пат.
3. Децата се свесни за родовата разлика
Постојат многу докази кои сугерираат дека кога родителите си играат со своите малечки девојчиња, тие користат многу емотивен речник. Ќе речат „Кукличката е тажна, ајде да ставиме фластер на кукличката“.  „О, пожарникарите мора да се вознемирени затоа што куќата изгоре“. Со други зборови, родителите кои воспитуваат емпатични деца се грижат да моделираат игра мотивирана од чувства и на момчињата и на девојчињата.
4. Родителите прават работи за други пред нивните деца
Децата гледаат сè. Затоа, не треба да биде изненадување што кога ќе бидат сведоци на емпатија и сочувство на нивните родители, поголема е веројатноста дека ќе го направат тоа самите. Сепак, важно е родителите да покажат дека емпатијата не е ексклузивна само за многу блиските луѓе. „Доколку вашиот сосед не се чувствува добро, ние го повикуваме, а потоа родителите треба да им кажат на своите деца: „Нашиот сосед не се чувствува добро.“ Изгледа едноставно – но тоа е начин на градење свест кај вашето дете за другите луѓе како се чувствуваат, а тоа како се чувствуваат другите луѓе навистина е важно.
5. Родителите активно читаат со своите деца
Читањето фантастика нуди одличен пат за активно да разговарате за емпатијата и чувствата на другите луѓе со децата. Родителите треба редовно да прашуваат како се чувствува, на пример, главниот лик од книгата кога поминува низ нова или страшна ситуација, кога чувствува загуба или кога се чувствува тажно. Притоа, родителите треба да бараат од своите деца да ги објаснат своите чувства. Без редовен тренинг, тие чувства нема да се формираат.

Можеби ќе ве интересира