14. Март – Меѓународен ден на математиката

Меѓународен ден на математиката

Меѓународниот ден на математиката се одбележува на 14 март. Познат уште и како ПИ ден или 3/14 во форма месец / ден, бидејќи 3, 1 и 4 се првите три значајни цифри на бројот на пи. Денот ќе ја препознае важноста на успешните женски модели во математичката наука, како: Мирзахани, Хипатија од Александрија, Софи Гермен  и Мери Винстон. Математичките науки играат важна улога во разбирањето на главните општествени и планетарни предизвици како што се климатските промени, пресврт во загубата на биодиверзитетот, спротивставување на порастот на нивото на морето и предвидување на растот на населението ширум светот и придружните потреби од храна, покрај тоа што играат фундаментална улога во постигнувањето на агендата за цели на одржлив развој до 2030 година. Меѓународниот ден на математиката има за цел да изгради нови мостови помеѓу математиката како наука, општеството и природата за одржлив развој и да создаде нови врски помеѓу истражувачи, граѓани, високи функционери, индустриски лидери и невладини организации. Покрај тоа, насочена кон подигнување на профилот на жените во науката, особено во областа на математиката, преку промовирање на наследството на познати жени математичари, предизвикува интерес кај девојчињата да продолжат со кариера во науката, технологијата, инженерството и математиката. Мирзахани математички генијалец, била ирански генијален математичар и прва жена добитник на престижната награда за медал „Филдс“, која починала од рак на дојка на 14 јули 2017 година. Двократната добитничка на златен медал на Меѓународната математичка олимпијада добила диплома за математика од иранскиот Технолошки универзитет Шариф во 1999 година и докторирала математика на Универзитетот Харвард во 2004 година. Од 2004 до 2008 година 40-годишниот математичар беше соработник на Институтот за математика Клеј и доцент на универзитетот Принстон. Таа исто така била професор на Универзитетот Стенфорд. Нејзините почести ја вклучуваат наградата Блументал за 2009 година за напредок на истражувањето во чиста математика и наградата Сатр на Американското математичко друштво во 2013 година.

Можеби ќе ве интересира