24. Ноември – Меѓународен ден на образованието

Образованието е човеково право, јавно добро и јавна одговорност. Образованието е од суштинско значење од многу причини. Образованието обезбедува знаење. Тоа им помага на луѓето да се подобрат себеси и да го разберат светот околу нив. Дополнително, образованието го отвора патот за вработување.

образованиеГенералното собрание на Обединетите нации го прогласило 24 јануари за Меѓународен ден на образованието, при прославувањето на улогата на образованието за мир и развој. Без инклузивно и правично квалитетно образование и доживотни можности за сите, земјите нема да успеат да постигнат родова еднаквост и да го прекинат циклусот на сиромаштија што остава милиони деца, млади и возрасни зад себе. За жал, над 72 милиони деца ширум светот немаат пристап до образование и тие деца и млади сè уште не одат на училиште и немаат можност да го завршат своето образование. Нивното право на образование се крши и тоа е неприфатливо.
Темата на оваа година е „Обновете го и заживејте го образованието за генерацијата COVID-19“. Како можеме да ги зајакнеме нашите тактики за учење додека ги ангажираме учениците за време на пандемијата? Овие повторно измислени или нови методи може да се пренесат за да опфатат различни стилови на учење.

Можеби ќе ве интересира