Храброст – Состав на Мила Павловска

Есеј на тема: Храброст

Храброста е една од најважните особини на карактерот на една личност. Таквата личност има храброст да се соочи со околностите, да донесе цврста одлука и да оди до крај во своите замислени цели во животот.
Знаењето и вербата во себе, дава храброст на секоја личност и го брка стравот. Но, за да станете храбра личност, треба да имате голема волја, трпение и одредена истрајност. Храброста е поинаква. Некогаш храброста се граничи со непромисленост, а потоа се прават неверојатни, непредвидливи „подвизи“. Но понекогаш храбро срце се наоѓа во срамежлива, незабележлива личност, а потоа триумфира силата на умот. Луѓето кои се наоѓаат во итни ситуации имаат извонредна храброст. Тоа се и воини, и пожарникари, и спасувачи и лекари. Тие не се откажуваат во тешки времиња, туку се борат за живот и спас на луѓето и живиот свет. Но, исто толку храбар е и обичен минувач кој не се плашел да помогне на заглавено мало маче од дрво. Секој човек е храбар на свој начин. Храброста е многу вредна особина која му дава можност на човекот да не се збуни, дури и во многу тешки услови. Треба да се развие во себе, да се цени, да се всади во другите луѓе и да се почитува од оние кои веќе ја имаат.
Така, можам да заклучам дека храброста може да се манифестира во различни ситуации, без разлика дали е војна или секојдневие. Најважно е човекот да не ја потиснува оваа особина во себе, да се однесува чесно, во исто време да ги признае своите грешки и да може да преземе одговорност.

Текстот го напиша Мила Павловска ученичка во IX-б одделение во ООУ Јан Амос Коменски, Скопје

храброст

Можеби ќе ве интересира