Средно детство (9-11 години)

9-11 години

Развојни пресвртници

Се поголемата независност на вашето дете и интересот за пријателите може да бидат очигледни сега. Здравите пријателства се многу важни за развојот на вашето дете, но притисокот од врсниците може да стане силен во овој период. Децата кои се чувствуваат добро се поспособни да се спротивстават на негативниот притисок од врсниците и да направат подобар избор за себе. Ова е важно време за децата да стекнат чувство на одговорност заедно со нивната растечка независност. Исто така, физичките промени во пубертетот може да се покажат сега, особено кај девојчињата.

Еве неколку информации за тоа како децата се развиваат во средното детство:

 1. Емоционални и социјални промени
 • Започнуваат да формираат посилни, посложени пријателства и врски со врсниците. Станува емотивно поважно да имаат пријатели, особено од ист пол.
 • Доживуваат поголем притисок од врсниците.
 • Стануваат посвесни за нивното тело како што се приближува пубертетот. Сликата на телото и проблемите со исхраната понекогаш започнуваат околу оваа возраст.
 1. Размислување и учење
 • Се соочуваат со повеќе академски предизвици на училиште.
 • Стануваат понезависни од семејството.
 • Почнуваат да ја гледаат гледната точка на другите, многу појасно.
 • Имаат зголемен опсег на внимание.

Позитивни совети за родителство

 • Поминете време со вашето дете. Разговарајте со него за неговите пријатели, достигнувања и со какви предизвици може да се соочи.
 • Вклучете се во училиштето на вашето дете. Одете на училишни настани, запознајте ги наставниците.
 • Охрабрете го да се приклучи на училишните групи и групите во заедницата, како што е спортски тим, или да биде волонтер во добротворна организација.
 • Помогнете му да развие сопствено чувство за доброто и погрешното. Разговарајте со него за ризични работи што пријателите би можеле да го притиснат да ги прави, како што се пушењето или опасните игри.
 • Помогнете му да развие чувство на одговорност, вклучете го вашето дете во домашни работи како чистење и готвење. Разговарајте со вашето дете за мудро штедење и трошење пари.
 • Запознајте се со семејствата на другарите на вашето дете.
 • Разговарајте за почитување на другите. Охрабрете го да им помага на луѓето на кои им е потребна помош. Разговарајте со него што да правите кога другите не се љубезни или не почитуваат.
 • Помогнете му да си постави свои цели. Охрабрете го да размислува за вештините и способностите што би сакал да ги има и за тоа како да ги развие.
 • Направете јасни правила и држете се до нив. Разговарајте со вашето дете за тоа што очекувате од неговото однесување кога нема возрасни. Ако наведете причини за правилата, тоа ќе му помогне да знае што да прави во повеќето ситуации.
 • Користете дисциплина за водење и заштита на вашето дете, наместо казнување за да се чувствува лошо за себе.
 • Кога користите пофалби, помогнете му на вашето дете да размислува за сопствените достигнувања. Кажувањето „мора да се гордееш со себе“ наместо едноставно „Горд сум на тебе“ може да го поттикне вашето дете да направи добри избори кога никој нема да го пофали.
 • Разговарајте со вашето дете за нормалните физички и емоционални промени во пубертетот.
 • Охрабрете го вашето дете да чита секој ден. Разговарајте со него за неговите домашни задачи.
 • Бидете приврзани и искрени со вашето дете и правете работи заедно како семејство.
 • Безбедноста на децата на прво место
 • Поголемата независност и помалиот надзор од возрасните може да ги изложат децата на ризик од повреди и други несреќи.

Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да го заштитите вашето дете:

 • Заштитете го вашето дете во автомобилот. Запомнете: вашето дете сепак треба да се вози на задното седиште додека не наполни 12 години бидејќи таму е побезбедно. Несреќите со моторни возила се најчеста причина за смрт од ненамерна повреда кај децата на оваа возраст.
 • Знајте каде е вашето дете и дали е присутен одговорен возрасен. Направете планови кога ќе ви се јави, каде можете да го најдете и колку часот го очекувате дома.
 • Погрижете се да носи кацига кога вози велосипед, возење на мотоцикл.
 • Многу деца се враќаат дома од училиште пред нивните родители да се вратат дома од работа. Важно е да имате јасни правила и планови за вашето дете кога е само дома.

Здрави тела

 • Обезбедете многу овошје и зеленчук, ограничете ја храната богата со цврсти масти, додадени шеќери или сол и подгответе поздрава храна за семејните оброци.
 • Чувајте ги телевизорите надвор од детската соба. Поставете ограничувања за времето поминато на екранот и развијте план за користење медиуми за вашето семејство.
 • Охрабрете го да учествува во еден час дневно физички активности кои се соодветни за возраста и пријатни и кои нудат разновидност! Само погрижете се да прави три типа на активности: аеробна активност како трчање, зајакнување на мускулите како качување и зајакнување на коските, како скокање јаже, најмалку три дена неделно.
 • За деца на училишна возраст од 9 до 11 години, препорачано е да спијат од 9 до 12 часа на 24 часа .
Можеби ќе ве интересира