06 Август – Ден посветен на оралното здравје

Измијте ги Вашите заби и насмевнете се на Националниот ден на свежиот здив, кој се бележи секоја година на 6 август. Денот е посветен  за оралната хигиена и нејзината важност. Стоматолозите и професионалците за орална нега советуваат и секојдневно се борат против лошиот здив кај луѓето.
Оралната хигиена и свежиот здив поврзани, се дел од здрави, секојдневни, животни навики за секој човек. Со текот на времето, лошата грижа за забите предизвикува непријатен мирис во устата. Се разбира, исто така и храната што ја јадеме придонесува за лош здив. Сепак, лошиот здив може да биде и симптом на здравствена состојба или несакан ефект на лек.

свеж здив
Постојат начини за борба против лошиот здив, а тоа се:
– Четкање на забите по јадење.
– Четкање на забите пред спиење.
– Правење гаргара и плакнење со миење на устата редовно.
– Ако користите гума за џвакање, изберете гума за џвакање без шеќер за да ја задржите устата влажна.
– Останете хидрирани со пиење доволно вода во текот на денот.
– Правете редовна стоматолошка контрола.

Нека овој ден посветен на оралното здравје ве поттикне да создадете здрава навика кај Вашите деца за нивното орално здравје. Најдобар начин да ги заштитите забите на вашето дете е да го научите добри стоматолошки навики. Со соодветно тренирање секој ден , тоа брзо ќе донесе добра орална хигиена како дел од детската секојдневна рутина. Сепак, подолг временски период , детето сè уште нема да има контрола или концентрација да ги мие забите сам. Потребно е да го надгледувате и да му помогнете така што четката ќе ги отстранува сите  наслаги што се собираат на забите, предизвикувајќи расипување на забите. Исто така, потребно е да внимавате на деловите со кафеави или бели дамки што може да бидат знаци на рано расипување на детските забчиња.

свеж здив

 

Можеби ќе ве интересира