10. Февруари – НАЦИОНАЛЕН ДЕН НА ЧАДОРОТ

Националниот ден на чадорот е на 10 февруари секоја година. Денот е посветен на едно од најкорисните пронајдоци во светот, а тоа е чадорот! Чадорот не само што не помага да не се мокриме од дождот, туку и нè штити од топлината на сонцето.…

ДОЗНАЈТЕ КАКО СЕ ИГРА СО ПИЊАТА! Играта со пињата секогаш мора да биде под надзор на возрасен

Без разлика дали сте домаќин на забава на возрасни или на деца, која се случува во затворен или отворен простор, играта со пињата секогаш е главен настан на забавата. Пињатата е забавна игра за родендени а и одлична идеа за секоја друга…

Млади иноватори креираа дигитални решенија за инклузија на деца и млади со попреченост

Викендов, се одржаа тридневни design thinking работилници на кои педесетина млади иноватори од нашата земја работеа на нивните дигитални решенија за премостување на бариерите со кои децата и младите со попреченост се соочуваат во…

Интервју: ХУМАНИТАРЕН ПРОЕКТ

Елена (@elenagagic), Елена (@aktivnosti_za_deca) и Симона (@moe_dete) се три девојки активистки на социјалните мрежи, секогаш во борба за оттргнување на децата од социјалните мрежи, овој месец ни претставија еден уникатен проект со големо…

Таленти

Постојат многу различни типови таленти во светот. Некои луѓе се природно добри за одредени  теми како што се математика или јазици, а други се особено добри во уметноста, како што се цртање или пеење. Талентот е тоа  што ве прави подобри во…

Средба со претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски во неговата вила

На ден 19.07.2019 год. во утринските часови ние децата од wekids.mk предводени од нашиот наставник Славе Павловски бевме во вилата на претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски. Имавме можност за прв пат да се…

Пињата Мини

Ура за пињата Мина! Прекрасно шарени, исполнети со најразлични слатки изненадувања. Пињатата прави белег на забавата. Тоа е уште повозбудливо од роденденската торта поради тајната на содржината. Кога децата од сите возрасти ќе дојдат на…

Пињата Јувентус

Денес пињатите се важен дел од роденденските и други забави за деца. Луѓето навистина не размислуваат за значењето на пињата кога ја удираат, тоа е само забавна работа за децата а понекогаш и за возрасните. На роденденски забави, кршењето…

5 Предности на инклузивните одделенија

На прв поглед, Во инклузивната училница , наставниците за општо образование и наставниците за специјално образование би требало да работат заедно за да ги задоволат потребите на учениците. Овој тип на одделенска заедница им ја дава на…