6 начини да му помогнете на вашето дете да има подобар фокус

Проблемот со фокусирањето може да биде долгорочен или краткорочен предизвик за секој родител или наставник. Во секој случај, тоа го прави учењето тешко. Исто така, влијае на секојдневниот живот. Како родител или како наставник не секогаш можете да ги менувате околностите што го отежнуваат фокусирањето. Но, постојат начини да му помогнете на вашето дете да ги намали одвлекувањата и да ги заврши работите со повеќе окусираност. Ако сакате вашето дете да остане фокусирано, обидете се со овие шест стратегии.
 1. Започнете веднаш во обврски и задачи. Колку подолго го одложувате започнувањето со задача, толку потешко е да се фокусирате на истата. Ова важи за проекти за училиште и обврски околу куќата. Тоа не значи дека вашето дете мора да стори сé што е одеднаш во најпрво време. За полесно да започнете, обидете се да ги раздвоите задачите во делови. Важно е да не го одложувате започнувањето.
 2. Разграничете ги насоките на една или две одеднаш. Кога децата се борат со фокусот, за нив може да биде тешко да слушаат, да запомнат и да ги следат упатствата наеднаш. Затоа, обидете се да не го преоптоварувате вашето дете со премногу насоки одеднаш. Да речеме дека е време за домашна работа. Може да му кажете на вашето дете да ја провери книгата за задачи, да ги извади вистинските материјали и да започне со работа. Ако тоа е премногу за вашето дете да се фокусира и да го има предвид, разделете го на единечни чекори.
3. Поставете временска граница. Знаејќи дека има ограничување за тоа колку долго треба да останат фокусирани, може да им олесни на децата да останат  таму. Дајте одредено време колку  вашето дете треба да работи пред да добиете брза закуска или да направите пауза за игра. Можете да го зголемувате времето малку по малку, кога вашето дете станува подобро во фокусирањето.
4. Обидете се со внимателност. Вежбите за внимателност се однесуваат на обрнување внимание и фокусирање. Внимателноста може да им помогне на децата да го подобрат своето однесување и нивната способност да се фокусираат на часови и на училишна работа. Еден начин да вежбате е да седите тивко и да се фокусирате на дишење. Земајќи дури и неколку длабоки вдишувања пред часот или тест може да направи разлика.
5. Бидете отворени за тоа како детето работи. На некои луѓе им е потребен целосна тишина за да се фокусираат. Другите се снаоѓаат подобро со бучава. Затоа е важно да ги прашате децата што им одговара најдобро. Можеби вашето дете сака да слуша музика додека извршува домашни задачи. Пробајте и видете како се одвиваат работите и така поставете ги.
6. Директен фокус назад кон задачата. Дури и кога ги користите овие техники на фокусирање, децата сепак може да бидат расеани. Затоа, им требаат стратегии за да се вратат на задачата откако ќе се оддалечат. Направете некој сигнал за тоа кога умот на вашето дете почнува да лута. Можеби е ставање рака на рамото на вашето дете или изговарање на одреден збор. Кажете му на наставникот на вашето дете дека ги практикувате овие стратегии дома.

фокусирање
Постојат многу други стратегии, техники и алатки што можете да ги користите за да му помогнете на вашето дете да има поголем фокус. Откријте различни видови додатоци, вклучувајќи ги и оние што можете да ги направите. Обидете се со графички организатори за да му помогнете на вашето дете да помине низ задачи за читање, пишување и математика. Научете начини да ги разградувате задачите за пишување, за да може полесно да се фокусирате. Борбата со фокус или која било друга вештина може да предизвика штета врз самодовербата на детето. Пофалете ја напорната работа на вашето дете за да го подобрите фокусот. Истакнете дури и мали подобрувања. И, кажете му на вашето дете дека вештините за фокус можат да бидат подобри. И запомнете да зборувате за силните страни на вашето дете, а не само за предизвиците. Прославете ги победите во фокусот, големи и мали. Кога децата ќе разберат во што се добри, тоа гради доверба и им помага да останат мотивирани кога работите ќе станат тешки.

Можеби ќе ве интересира