10 начини за како да ја намалите хипертензијата или контрола на високиот крвен притисок без лекови

Со промена на овие 10 вештини во животниот стил, можете да го намалите крвниот притисок и да го намалите ризикот од срцеви заболувања. Ако сте дијагностицирале висок крвен притисок, можеби ќе бидете загрижени дали земате лекови за да ги намалите вашите броеви. Начинот на живот игра важна улога во лекувањето на вашиот висок крвен притисок. Ако успешно го контролирате крвниот притисок со здрав начин на живот, може да ја избегнете, одложите или намалите потребата од лекови. Еве 10 промени во животниот стил што можете да ги направите за да го намалите крвниот притисок и да го одржите надолу.

1. Изгубете го вишокот килограми и внимавајте на килограмите.
Крвниот притисок често се зголемува со зголемувањето на телесната тежина. Прекумерната тежина исто така може да предизвика нарушено дишење додека спиете, што дополнително го зголемува вашиот крвен притисок.
2. Редовно вежбајте.
Редовната физичка активност – како што се 150 минути неделно или околу 30 минути повеќето денови од неделата – може да го намали крвниот притисок за околу 5-8 mm Hg ако имате висок крвен притисок. Важно е да бидете конзистентни затоа што ако престанете да вежбате, крвниот притисок може повторно да се зголеми.
3. Јадете здрава храна.
Јадењето храна богата со цели зрна, овошје, зеленчук и млечни производи со малку маснотии, заситени масти и холестерол може да го намали крвниот притисок доколку имате висок крвен притисок. Овој план за јадење е познат како Диететски пристапи за запирање на хипертензија.
4. Намалете го натриумот (солта) во вашата исхрана.
Дури и мало намалување на натриумот (солта) во вашата исхрана може да го подобри здравјето на вашето срце и да го намали крвниот притисок за околу  ако имате висок крвен притисок.

Хипертензија
5. Ограничете ја количината алкохол што ја пиете.
Алкохолот може да биде и добар и лош за вашето здравје. Со пиење алкохол само во умерени количини – обично еден пијалок на ден за жени, или два на ден за мажи – потенцијално може да го намалите крвниот притисок.
6. Престанете со пушењето.
Секоја цигара што ја пушите го зголемува крвниот притисок многу минути откако ќе завршите. Прекинувањето на пушењето помага вашиот крвен притисок да се врати во нормала. Откажувањето од пушење може да го намали ризикот од срцеви заболувања и да го подобри целокупното здравје. Луѓето кои се откажуваат од пушењето може да живеат подолго од луѓето кои никогаш не се откажуваат од пушењето.
7. Намалете го кофеинот.
Кофеинот може да го зголеми крвниот притисок кај луѓе кои ретко го консумираат. Но, луѓето кои редовно пијат кафе може да доживеат мало или воопшто да не влијаат на нивниот крвен притисок.
8. Намалете го стресот и практикувајте ги следние совети за намалување на стресот:
Хроничниот стрес може да придонесе за висок крвен притисок. Потребно е повеќе истражување за да се утврдат ефектите на хроничниот стрес врз крвниот притисок. Повремениот стрес исто така може да придонесе за висок крвен притисок ако реагирате на стрес со јадење нездрава храна, пиење алкохол или пушење. Ако не можете да ги елиминирате сите ваши стресни фактори, барем може да се справите со нив на поздрав начин. Обидете се со:
– Променете ги вашите очекувања.
– Фокусирајте се на прашања што можете да ги контролирате и направете планови за нивно решавање.
– Избегнувајте предизвикувачи на стрес.
– Одвојте време да се опуштите и да направите активности во кои уживате.
– Вежбајте и бидете благодарни.
9. Следете го крвниот притисок дома и редовно посетувајте го вашиот лекар.
Домашното следење може да ви помогне да го чувате вашиот крвен притисок, да бидете сигурни дека промените во вашиот животен стил функционираат и да ве предупреди вас и вашиот лекар за потенцијални здравствени компликации. Следењето за крвен притисок се достапни широко и без рецепт.
10. Добијте поддршка.
Семејството и пријатели можат да помогнат во подобрувањето на вашето здравје. Тие може да ве охрабрат да се грижите за себе, да ве одведат до доктор  или да започнат програма за вежбање со вас за да го одржите нискиот крвен притисок.
Хипертензија

Можеби ќе ве интересира