Позитивни и негативни влијанија од интернетот

Интернетот е глобална мрежа која главно обезбедува безжична интерактивна комуникација. Употребата е низ целиот свет со околу 7 милијарди корисници на безжични уреди кои моментално користат интернет технологија. Со околу 7,7 милијарди луѓе на овој свет и со ограничена употреба кај оние помлади од 5 години, речиси е безбедно да се каже дека целото човештво сега е поврзано на интернет! Сепак, постојат позитивни и негативни влијанија од интернетот.
1.  Позитивните влијанија на интернетот го вклучуваат следново:
– Обезбедува ефективна комуникација со користење на услуги за е-пошта и инстант пораки до кој било дел од светот.
– Ги подобрува деловните интеракции и трансакции, заштедувајќи време.
– Банкарството и купувањето преку Интернет го направија животот помалку комплициран.
-Можете да пристапите до најновите вести од кој било дел од светот без да зависите од ТВ или весник.
– Образованието доби огромен поттик бидејќи безброј книги и списанија се достапни на интернет од библиотеките ширум светот. Ова го олесни истражувањето. Студентите сега можат да се одлучат за онлајн курсеви користејќи интернет.
– Пријавувањето за работа исто така стана полесно бидејќи повеќето слободни работни места се огласуваат преку Интернет, а онлајн апликациите станаа норма.
– Професионалците сега можат да разменуваат информации и материјали на интернет, а со тоа ќе го подобрат истражувањето.

влијанија од интернетот
влијанија од интернетот

2. Негативните влијанија на интернетот врз општеството вклучуваат:
– Лесна достапност на нелегални или несоодветни материјали на интернет што не се соодветни за возраста.
– Зависноста од социјалните мрежи може да го наруши животот на поединецот, и лично и професионално.
– Некои измамници користат интернет за да хакираат сметки на луѓе за лажни активности, вклучително и крадење податоци или банкарски информации.
– Познато е дека го злоупотребуваат интернетот за ширење омраза и тероризам, две опасно катастрофални сценарија.

Сепак, оние кои се препуштаат на злоупотреба на интернетот се малку и далеку меѓу нив. На глобално ниво, интернетот е најдоброто нешто што му се случило на човечкото општество во последниве години!

Текстот го напиша Лука Челебиќ, ученик во седмо одделение

Можеби ќе ве интересира