Силата на коњот: терапија со коњи за АДХД

Поврзувањето со коњот, гради вештини за односи кај луѓето со АДХД  и им помага на децата да се чувствуваат удобно во својата кожа. Да се живее добро со АДХД значи повеќе од управување со симптомите и завршување на работите. Сакаме да се чувствуваме добро за себе, да ги контролираме нашите емоции и да имаме здрави односи. Еден проблем со традиционалната терапија за разговорот и тренерот за АДХД е дека секој од нив бара ниво на самосвест што не го имаат сите лица со АДХД.


Психотерапијата со помош на коњи  е различна. Тоа е искуствен процес во кој лицата комуницираат со коњи – под водство на специјално обучен професионалец за ментално здравје и специјалист за коњи, наместо да зборуваат за нивните проблеми. Овој модел е ефикасен за делување на АДХД. Тоа е пристап  заснован на улогата на здрави и поврзани односи. Како што се донело заклучок, коњите имаат многу да нè научат за врските. Тие се многу селективни за нивните интеракции со луѓето. Мора да има доверба и меѓусебно почитување. Клиентите можат да научат да ја регулираат својата телесна енергија и да користат невербални знаци за да изградат врска со коњот. Ова е нешто со кое се борат многу луѓе со АДХД. Коњот дава непосредна повратна информација за постапките на клиентот како што другите луѓе не можат или не сакаат да сторат. Клиентите учат да го контролираат хаосот во себе, потоа да го контролираат хаосот околу нив. Овој тип на АДХД терапија може да им помогне на лицата да градат фокус, самоконтрола и социјални вештини. „Коњите даваат неосудувачки повратни информации за нашите однесувања и емоции“, вели таа. „Додека комуницирате со коњот, учите да ги набљудувате и да реагирате на неговите одговори и да ги ублажувате вашите интеракции со тоа што станувате свесни за усогласеноста помеѓу внатрешните чувства и намери и надворешните однесувања“. Нејзините клиенти забележале подобрувања во самодовербата, довербата, комуникацијата, импулсивноста и емпатијата. Коњот е големо, моќно животно. Учењето да се надмине стравот или заплашувањето додека се гради врска промовира социјални вештини и вештини за решавање проблеми.

Можеби ќе ве интересира