Топ 9 работи што го прават детето среќно – 20 Март денот на среќата

9 работи што го прават детето среќно

Ништо не е покорисно од среќата и насмевката на лицето на вашето дете, дури и кога е намачкано со чоколадо. Неверојатниот дел од детството е дека среќата не е недостижна како што е во зрелоста. Покрај тоа, секогаш малите работи што ги правиме им значат најмногу на децата, кои тие ќе ги ценат со љубов во своето срце. Го добивате она што го барате па оттука, за да имате среќно дете, треба да сакате вашето дете да биде среќно. Дозволете му на детето да се забавува, бидејќи детството е кратко и станува збор за среќа повеќе од што било друго. 10 работи што шират насмевка на лицето на вашето дете.

1. Играњето е забава и едукација:
Играњето е забавно поминато време преку кое се стекнуваат многу животни вештини. Не почнувајте да му давате упатства на вашето дете како треба да ги играат игрите. На децата не им требаат скапи играчки за да се забавуваат. Немојте да бидете загрижени со малите гребнатини или модринки ако вашето дете ги има. Сето тоа е дел од растењето. Осигурете се дека играчките со кои играат децата се чисти и оставете ги да уживаат како што сакаат.

2. Дајте им избор:
Да се ​​даде избор не мора да значи дека му давате на вашето дете што сака. Дајте им избор со она што е достапно за нив. Кога ќе побараат приказна за времето на спиење, немојте да им кажувате каква било приказна, туку прашајте што сакаат да слушнат.  Дајте им избор да ја одберат облеката што сакаат да ја носат. Пред сè, дајте им простор ако сакаат да бидат сами.

3. Негување:
Кога нивните секојдневни потреби ќе бидат задоволени, децата се чувствуваат безбедно, сакано и среќно. Само затоа што не му обезбедувате на вашето дете скапи работи, не значи дека не давате се од себе. Богатството не е еднакво на среќата, особено за децата.

4. Дисциплинирајте го вашето дете:
Ова може да биде шокантно за многу родители, но научните истражувања докажуваат дека дисциплината од родителите го прави детето среќно. Им испраќа порака на децата дека вие се грижите за нив и сакате тие да бидат безбедни. Децата се гордеат што следат одредени правила од нивните родители.

5. Изненадување:
Ненадејно патување до местото каде што вашето дете секогаш сакало да оди, може да направи детето да се чувствува многу среќно. Децата толку многу сакаат изненадувања што ги очекуваат во текот на целото детство потсвесно.


6. Бидете дел од нивното детство:
Заедно одете на возење велосипед, пешачење или на кампување. Вклучете ги во вашето готвење, чистење, украсување и во домашните активности. Кога родителите се дел од нивните деца кои растат со години, тие не само што се чувствуваат среќни, туку и многу ќе го ценат тоа дури и во зрелоста.

7. Слушајте го вашето дете:
Ова не е важно само за нивната среќа, туку и за безбедноста на вашето дете. Внимателно слушајте и разберете го вашето дете. Ако детето е помеѓу важни разговори, не го прекинувајте на средина. Ако сте трпеливи, тогаш детето конечно ќе ви каже што го мачело. Решавајте ги нивните проблеми и вратете им ја среќата во нивните животи.

8. Дајте им животни вештини:
Како родител, ако ја задоволите секоја чудна желба на вашето дете и попуштите на секое нивно барање, тогаш тие почнуваат да живеат во среќен меур што не е реално. Животот е исто толку поврзан со неуспесите, колку со успехот. Научете го вашето дете да се справи со разочарувањата, но пред тоа самите треба да научите да се справувате со неуспесите на вашето дете. Помогнете им да ја обноват сликата за себе и дајте позитивни потези за да ги охрабрите. Дајте му на вашето дете да знае дека вашата љубовта е безусловна, и вие ќе бидете тука со него. Дајте им животни вештини за да се справат со подемите и падовите со кои треба да се соочат.

9. Бидете среќни:
Среќните родители прават среќни деца. Децата имаат големо чувство за говор на тело, затоа тие ги согледуваат вашите емоции и соодветно ќе реагираат на нив. Решете ги сите прашања што водат до расправии и тепачки во семејството мирно. Не изложувајте го вашето дете на проблемите што може да ги имате со вашиот сопружник. Двајцата родители значат многу на детето, оттука несогласувањата помеѓу нив ќе доведе до стрес и несреќа на детето.

Можеби ќе ве интересира