19 мали, убави работи што треба да ги направите за децата кои тргнуваат на училиште

Back to school

Сезоната за тргнување на училиште е скоро пред нас. Почетокот на новата учебна година секогаш доаѓа со комбинација на трепет, возбуда, но и нервоза. Сето ова значи дека на децата им е потребна поголема поддршка додека се навикнуваат повторно на училиште, отколку што им треба остатокот од годината. Затоа ви препорачувам листа на мали, убави работи што треба да ги направите за децата што се враќаат на училиште. Овде нема посебен редослед. Некои се практични. Другите се добри, а сите, се надевам, ќе помогнат да се направи транзицијата кон училиште со малку подобра атмосфера за сите.


1. На некои деца им е тешко да се приспособат на распоредот, особено ако тие се дел од други големи промени. Практикувајте ја рутината – будење, облекување, појадување, одење на училиште – барем неколку пати пред првиот ден, за да не биде изненадување кога ќе пристигне големиот ден.
2. Појадок. Вечера. Активности после училиште. Планирајте колку што можете да ја испланирате првата недела. Ќе има многу неочекувани моменти, па помогнете им да го контролираат останатото.
3. Раскажете им колку сте сакале да учите, на пример, географија. Зборувајте за сите нови забавни игри што ќе ги научат, за сите обновени другарства и за сите нови пријатели што ќе ги запознаат. Спомнете колку сте љубоморни на сите супер книги и приказни што ќе ги читаат на час. Само обидете се да ги засилите за искуството што ќе го стекнат. Вашата возбуда ќе ги возбуди и вашите деца.
4. Започнете го одбројувањето за првиот училишен ден. Ова може да биде уметнички проект што го додавате секој ден или едноставно календар што ги одбележуваат деновите со големо „X“. Исчекувањето за важна пресвртница помага сите да останат приземјени.
5. Помогнете им да подготват некои забавни факти или да зборуваат за себе ако се нервозни.
6. Ако се чувствуваат нервозни, помогнете им да научат да се справат со чувството така што ќе ги научите на механизам за справување. Можеби тивко да бројат до пет. Можеби се потребни неколку длабоки вдишувања. Можеби мисли: „Тоа не е вистина!“ кога ќе се соочат со наметливи мисли.
7. Наведете ги сами околу изборот на нивните омилени пенкала, моливи и материјали. Кога ќе се внесат во избор за приборот, тие ќе бидат повозбудени да го користат.
8. Направете тегла со желби. Побарајте од вашите деца да ги запишат своите желби за претстојната учебна година и да ги стават внатре. Вие го правите истото. Согласете се дека на крајот на годината ќе ја отворите теглата за да ги прегледате.

back-to-school
9. Започнете ритуал на ноќта пред првиот училишен ден. Ова ќе го зацврсти почетокот на учебната година и ќе стане јасно дека тоа е повод за одбележување. Можеби ќе се соберете и ќе разговарате за тоа што децата најмногу ги прави среќни, за што најмалку се среќни и за што се љубопитни. Можеби е тоа што сите ќе излезете на вечера и разговарате за годината што претстои. Сепак направете нешто.
10. За првиот училишен ден, направете за вашето дете ручек од неговите соништа.
11. Дозволете му на вашето дете да се изрази како што сака. Или помогнете им да купат облека која тие ја сакаат за на учииште.
12. Со нивна помош, поставете одреден агол за домашна задача во вашата куќа, што е удобно и без одвлекување на вниманието за да бидат подготвени да се зафатат со работа.
13. Бидете пет минути порано пред завршување на часовите. Тоа навистина го прави нивниот свет многу помалку вознемирен.
14. Сладолед после училиште секој ден оваа недела. Или млеко и колачиња. Или што и да е што сакаат. Направете го тоа. Времињата можат да бидат чудни и училиштето ќе биде чудно.
15. Ако сте во можност, земете одмор од работа првата недела од училиште. Со други зборови? Соберете се за да бидете тука за нив.
16. Палачинки! Француски тост! Изматени јајца! Подгответе забавен појадок секое утро во текот на првата недела.
17. Ставете нешто на календарот на што можат да се радуваат. Семејна филмска вечер. Можеби викенд патување.
18. Купете им ја омилената бонбона и подарете им ја после првиот училишен ден.
19. Само бидете тука за нив колку што е можно повеќе. Работите беа чудни и сè уште се наѕира неизвесност. Вашата поддршка и доследност се клучни.

Прв-ден-на-училиште

Можеби ќе ве интересира