Преглед на категоријата

ИНКЛУЗИЈА

Добри односи родител-наставник

Добрата врска со наставникот и училиштето на вашето дете е одлична почетна точка за справување со сите проблеми што се појавуваат на училиште. Запомнете, наставникот на вашето дете му мисли и му прави само добро на вашето дете! Затоа можете…

Стратегии за решавање проблеми помеѓу родителите и наставниците

Во време на онлајн настава кога многу од децата се кријат позади своите електронски уреди и не ја следат со внимание наставата, како што би ја следеле доколку се на училиште со физичко присуство, ми се јавуваат родители за  решавање на…

Што треба да направите доколку вашето дете зема лекови против висок крвен притисок

Доколку вашето дете зема лекови за висок крвен притисок, промените во животниот стил можат да направат лековите да функционираат подобро. Дури може и да се постигне да се земаат помалку лекови со подобрување на ситуацијата со високиот крвен…

10 начини за како да ја намалите хипертензијата или контрола на високиот крвен притисок без лекови

Со промена на овие 10 вештини во животниот стил, можете да го намалите крвниот притисок и да го намалите ризикот од срцеви заболувања. Ако сте дијагностицирале висок крвен притисок, можеби ќе бидете загрижени дали земате лекови за да ги…

12 стратегии за ученици со проблеми со внимание

Во денешно време кога се ни е на дофат преку интернет многу од децата со кои работиме имаат проблеми со вниманието. Доколку имате дете со проблеми со вниманието, еве 12 стратегии за подобрување на вниманието кај Вашето дете: 1. Давајте…

7 примери на фокусирање кои помагаат кога вашето дете учи од дома

На многу деца кои се борат со фокусот им е тешко со учењето на далечина. Не е изненадувачки, со оглед на сите одвлекувања на вниманието што доаѓаат со учењето дома (истовремено справувајќи се со кризата COVID-19). Но, тоа не го прави…

6 начини да му помогнете на вашето дете да има подобар фокус

Проблемот со фокусирањето може да биде долгорочен или краткорочен предизвик за секој родител или наставник. Во секој случај, тоа го прави учењето тешко. Исто така, влијае на секојдневниот живот. Како родител или како наставник не секогаш…

6 начини како да го одвикнете Вашето дете од прекумерно користење на Интернет

Ако вашето дете покажува знаци на зависност од Интернет, тогаш редно време е да направите нешто! Исто како и секоја друга зависност, овие работи се најдобри и најуспешно се справуваат доколку се пристапи што е можно порано, и нема подобро…

5 знаци кои јасно укажуваат дека Вашето дете е зависно од Интернет

Дали вашето дете има зависност од технологија? Неодамна родители ми побараа помош за нивното дете кое поминува премногу време на интернет. Повеќето од нас возрасните се виновни што стануваме сè посигурни во телефоните и компјутерите за…

Секој ден и секогаш 🏆, бесконечна љубов ❤️, безброј насмевки 😃,…

Нашето училиште „Јан Амос Коменски“ е модел училиште за успешност во реализацијата на Инклузивниот процес. Топлиот прием на сите ученици и нивно активно вклучување во животот на училиштето е наша одлика. Обучени наставници, вклученост во…