Зошто е важен Светскиот ден на Даунов синдром

Светски ден на Даунов синдром

Светскиот ден на Даунов синдром  е глобална иницијатива за свесност која е поддржана од Обединетите нации од 2012 година. Предводена е од Даунов синдром Интернационал, кој се поврза со многу национални добротворни организации ширум светот за развој на активности и настани за подигнување на свеста и поддршка на оние кои живеат со Даунов синдром.

Исто така, ги потенцира фактите за тоа како е да се има Даунов синдром и како оние со Даунов синдром имаат и продолжуваат да играат витална улога во нашите заедници. Самиот датум е избран од многу паметни причини, а тоа е: се одржува на 21 ден од 3-ти месец, што е глава за уникатноста на трикратната копија на 21-от хромозом што доведува лицата да имаат Даунов синдром. Ајде да ги натераме луѓето да зборуваат за Дауновиот синдром на 21 март 2021 година! Како? Со носење шарени чорапи!

Можеби ќе ве интересира