2. Април – Светски ден на свеста за аутизам

Се наближува Светскиот ден на свеста за аутизмот, а луѓето носат сина боја за да ја подигнат свеста за нарушувањата во развојот. Светскиот ден за свесност за аутизмот е меѓународно признат настан кога Обединетите нации ја потврдуваат својата „посветеност да го промовираат целосното учество на сите лица со аутизам и да обезбедат дека ја имаат потребната поддршка за да можат да ги остварат своите права и основни слободи“. Нарушувањето со аутистичен спектар влијае на околу 1% од светската популација, според Центрите за контрола и превенција на болести . Различни згради и обележја низ целиот свет ќе светнат во сина боја за да се подигне свеста за аутизмот. Многу светски споменици и обележја минативе години беа осветлени во сино на Денот на аутизам. Април е исто така месец на аутизам.

Можеби ќе ве интересира