5 знаци кои јасно укажуваат дека Вашето дете е зависно од Интернет

Дали вашето дете има зависност од технологија? Неодамна родители ми побараа помош за нивното дете кое поминува премногу време на интернет. Повеќето од нас возрасните се виновни што стануваме сè посигурни во телефоните и компјутерите за комуникација, работа, плаќање сметки, па дури и за добивање било какви информации… Но, постои огромна разлика помеѓу потпирањето на технологијата и зависноста од технологијата. Ако мислите дека вашето дете може да биде во вторава категорија, колку побрзо ќе му се обратите, толку ќе биде подобро. Се запрашувате ли, кои се знаците на зависност од технологија, особено кај децата? Тоа е уште една нејасна линија што може тешко да се процени, но разгледајте ги следниве знаци од можна „дигитална зависност“:
1. Незаинтересираност за други активности.
Детето престанало да ужива или да ги бара другите работи во кои уживало претходно. Тоа секогаш би одбрало време на интернет отколку која било друга активност за своето слободно време
2. Постојана расеаност од технологијата.
Не сте во можност да комуницирате со детето или да му го привлечете вниманието кога тоа користи Интернет.  Детето секогаш со нетрпение чека додека следно не може да се вклучи на Интернет.


3. Проблематично однесување кога не може да пристапи до дигиталните уреди.
Има вознемиреност или лошо однесување кога не може да пристапи до неговите телефон, таблет или компјутер.  Станува агресивно или се однесува невообичаено за својот карактер
4. Постојано зборување за „времето поминато пред екранот“.
Во моменти кога не користат екрани, честопати зборуваат за тоа што го виделе или што направиле на интернет.
5. Симптоми на повлекување.
Изгледаат вознемирени или исплашени кога не можат да пристапат до нивните електронски уреди. Кога ќе бидат пред интернет стануваат помирни.

Можеби ќе ве интересира