6 чекори за решавање на проблеми што треба да се користат при средба со наставници

Ако одлучите дека треба да се сретнете со наставникот на вашето дете за сериозен проблем, следниве чекори можат да ви помогнат вие и наставникот да работите заедно за да добиете позитивен исход.

 1. Идентификувајте го проблемот
  Бидете јасни и специфични за тоа што е проблемот – на пример, што се случува, колку често, кој е вклучен и кој е засегнат. Може да помогне да се користи прашање. На пример, проблемот „Како можеме да му помогнеме на моето дете да си играат повеќе деца со него?“ Е полесен начин за решавање проблем отколку „Ниту едно од децата не игра со моето дете“. Исто така е корисно да го прашате наставникот на вашето дете за проблемот. На овој начин ќе слушнете за ситуацијата од гледна точка на друго лице. На пример: „Моето дете вели дека никој не сака да игра со него. Дали ова е точно од она што вие го знаете? “
 2. Идентификувајте ги желбите, потребите и грижите
  Дозволете им на сите да ги идентификуваат своите потреби, желби и грижи. Ако сакате наставникот на вашето дете да ги цени вашите грижи, тоа ќе ви помогне ако покажете дека ја цените позицијата на наставникот. Користете реченици како „Јас разбирам“, „Загрижен сум за…“, „Ми треба“ и „Сакам“. На пример, „разбирам дека е час, но јас сум загрижен што моето дете заостанува затоа што не ја разбира математиката“.
 3. Излезете со можни решенија
  Работете со наставникот за да пронајдете што е можно повеќе решенија за проблемот. Наставникот на вашето дете има големо искуство во справувањето со проблеми. Наставникот исто така има стратегии кои работеле во минатото. Многу е важно да не судите за идеите во овој момент. Ова ги зголемува шансите да го пронајдете вистинското решение за вашиот проблем.
 4. родител дете
 5. Оценете ги решенијата
  Штом вие и наставникот наведете што повеќе идеи, размислете за предностите, недостатоците и последиците од секое решение. Ако некое решение има повеќе недостатоци или негативни последици отколку предности, прецртајте го на списокот. Продолжете да го правите ова, сè додека не останат само корисни и можни решенија. Кога го правите ова, важно е да бидете реални. На пример, не е разумно да очекувате наставник да седи со вашето дете за време на тешки активности, но разумно е да очекувате наставникот да се пријавува да му помага на вашето дете почесто.
 6. Изберете една идеја и пробајте
  Изберете ја најдобрата идеја или комбинација на идеи за да испробате. Запишете што сте договориле вие ​​и наставникот, кој што и кога ќе стори. Одлучете кога повторно ќе се сретнете за да разгледате како работи решението. Дајте време од 1-2 недели да работи пред да разговарате повторно за тоа.
 7. Проценете како поминало
  Разгледајте ги мислењата на сите и признајте ги напорите на сите кога ќе погледнете колку добро функционирало решението: Што работи добро?, Што не работеше исто така?, Што би можеле да сториме поинаку за да помогнеме решението да работи подобро? Ако проблемот сè уште не е надминат или подобрен, можеби ќе треба да ги вклучите и другите да помогнат во генерирање можни решенија. Овие луѓе може да бидат педагогот на училиштето или психологот.. Добра идеја е да му кажете на наставникот дека сакате да разговарате со другите членови на персоналот.
Можеби ќе ве интересира