5 Работи кои мора да ги направите на Светскиот ден на Даунов синдром

На 21 март, луѓето ширум светот го прославуваат Светскиот ден на Дауновиот синдром – ден посветен на прикажување на светот дека луѓето со Даунов синдром имаат достоинство и заслужуваат почит, исто како и сите други човечки суштества. Покажете ја вашата поддршка за луѓето со Даунов синдром, правејќи некои или сите овие активности со целото ваше семејство.

1. Читајте приказни со вашите деца за Дауновиот синдром.
 Не постои подобар начин да се поучат вредности за животот отколку преку раскажување приказни. Книгите со слики можат да бидат моќни алатки за учење кои ќе им помогнат на вашите деца и ученици да разберат дека животот на секоја личност има значење и вредност.


2. Гледајте филмови со лица со Даунов синдром.
 Нема многу филмови на кои како главен лик се појавува лице со Даунов синдром. Филмот „Каде расте надежта“ ја раскажува приказната за неверојатно пријателство помеѓу човек по име Калвин и млад вработен во маркет со интересен прекар. Кога алкохолизмот ќе му попречи на неговата бејзбол кариера и неговите односи со другите, тој за малку ќе се откаже. Неговиот живот се менува кога ќе се сретне со оптимистички и весел продуцент кој има Даунов синдром. Иако Продуцентот има попреченост, тој не дозволува да го дефинира како таков. Продукција го учи за значењето на пријателството, семејството и жртвата. Филмот е моќна приказна за пријателството и убавината на животот на секоја личност.

3. Дознајте за Дауновиот синдром.
Што значи да се има Даунов синдром? Најдете одговори на сите ваши прашања во врска со Дауновиот синдром. Дали сакате да го однесете вашето знаење чекор понапред?

4. Станете инспирирани.
Дознајте за одличните работи што ги прават луѓето со Даунов синдром за да го променат нашиот свет. Прочитајте инспиративни приказни за малите херои со Даунов. Уживајте во приказните за да се инспирирате за културата на живот, кои ги истакнуваат лицата со Даунов синдром и како тие прават разлика во животот на другите луѓе.

5. Споделете што знаете за Дауновиот синдром носејки шарени чорапи.
Покажете ја вашата поддршка за Светскиот ден на Даунов синдром на социјалните мрежи. Облечете и споделете каде им покажувате на другите како е важен животот на секое човечко суштество, без разлика колку хромозоми имаат. Користете го хаштагот # WDSD21 на вашата слика за социјалните медиуми за да им покажете на другите дека се грижите за луѓето со Даунов синдром.

Можеби ќе ве интересира