Преглед на категоријата

КАЛЕНДАР

05. Октомври – Светски ден на наставниците

Светскиот ден на просветните работници се одржува секоја година на 5 октомври. Тој е ден за славење на работата на просветните работници, придонесите што тие ги даваат за нивните ученици  и улогата што тие ја играат во градењето на…

29. Септември – Светски ден на срцето: 13 промени во животниот стил за здраво срце

Здравото човечко срце чука на околу 70-80 отчукувања во минута, што се зголемува или намалува во зависност од различни фактори. Срцето е највитален орган бидејќи ги снабдува со крв сите други органи на телото, затоа секое намалување на…

09. Септември – Меѓународниот ден за заштита на образованието од напади

Меѓународниот ден за заштита на образованието од напади се одбележува глобално на 9-ти септември секоја година. Напорите за заштита на учениците, наставниците и училиштата за време на конфликт ќе добијат дополнително внимание оваа недела,…

13 август – Меѓународен ден на левичарите

Дали сакате да го видите светот од гледна точка на левораките луѓе? Дали знаевте дека само 10% од светското население е леворако? На Меѓународниот ден на левичарите, на 13 август, треба да го истражите тој свет за еден ден. Дали знаевте…

06 Август – Ден посветен на оралното здравје

Измијте ги Вашите заби и насмевнете се на Националниот ден на свежиот здив, кој се бележи секоја година на 6 август. Денот е посветен  за оралната хигиена и нејзината важност. Стоматолозите и професионалците за орална нега советуваат и…

01.06. Зошто е важен Светскиот ден на детето

Денот на децата е датум кој се слави секоја година во чест на децата, чиј датум на почитување варира во зависност од земјата. Во 1925 година, Меѓународниот ден на децата за прв пат беше прогласен во Женева, Швајцарија  за време на Светската…

2 Април – Меѓународен ден на книгата за деца

Меѓународниот ден на книгата за деца е на 2 април, роденден на данскиот автор Ханс Кристијан Андерсон. Целта на денот е да се создаде и понатаму кај децата љубов кон читање на книги. Денот, исто така, ги забележува детските книги, како…

Тековна тема, историја и клучни факти – Светски ден на свеста за аутизмот 2020 година

Светскиот ден на свеста за аутизмот е забележан на 2 април. Оваа година се слави 13-от Светски ден на свеста за аутизмот. Таа има за цел да ја подигне свеста за аутизмот и да ги едуцира луѓето за тоа. Светскиот ден на свеста за аутизам ги…

24 МАРТ светски ден на борба против туберкулозата

Секоја година на 24 март, Светскиот ден на борбата против туберкулозата се обидува да ја изгради свеста на јавноста за глобалната епидемија на туберкулоза. Набљудувањето исто така има за цел да ги зголеми напорите за елиминирање на…

27-ми Февруари – Денот на свеста за аносмија

Денот на свеста за аносмија на 27-ми февруари секоја година, носи внимание на состојбата која предизвикува губење на мирис. Од сите наши сетила, мирисот можеби е земен здраво за готово повеќе од кое било друго сетило на човечкото тело.…