Преглед на категоријата

КАЛЕНДАР

Зошто е важен Светскиот ден на Даунов синдром

Светскиот ден на Даунов синдром  е глобална иницијатива за свесност која е поддржана од Обединетите нации од 2012 година. Предводена е од Даунов синдром Интернационал, кој се поврза со многу национални добротворни организации ширум светот…

21. Март – Светскиот ден на лица кои живеат со Даунов синдром

Светскиот ден на Дауновиот синдром e на 21 март секоја година и има за цел да крене глас и повеќе можности на луѓето кои живеат со Даунов синдром и нивните родители. Тоа е ден каде што собираат и организираат активности за унапредување на…

Топ 9 работи што го прават детето среќно – 20 Март денот на среќата

Ништо не е покорисно од среќата и насмевката на лицето на вашето дете, дури и кога е намачкано со чоколадо. Неверојатниот дел од детството е дека среќата не е недостижна како што е во зрелоста. Покрај тоа, секогаш малите работи што ги…

20. Март – Светски ден на среќата

Секоја година на 20 март, Меѓународниот ден на среќата ја промовира идејата дека дел од напредокот на човештвото треба да вклучува како да се зголемат среќата и благосостојбата на сите луѓе. Премногу долго, напредокот во светот се…

19. Март – Светски ден на спиењето

Светскиот ден на спиењето се одбележува за да се претстави важноста на добар ноќен одмор и добриот мирен сон за секое човечко суштество на планетата. Овој ден се одржува во петокот пред пролетната рамноденица. На светскиот ден на спиењето е…

17 Март – ден на основањето на Црвениот Крст во Република Северна Македонија

Како и секоја година, така и оваа година Црвениот крст на 17 Март го слави своето основање во нашата земја. Оваа година Црвениот крст на Република Северна Македонија одбележува значајни 76 години од своето основање и 26 години од…

14. Март – Меѓународен ден на математиката

Меѓународниот ден на математиката се одбележува на 14 март. Познат уште и како ПИ ден или 3/14 во форма месец / ден, бидејќи 3, 1 и 4 се првите три значајни цифри на бројот на пи. Денот ќе ја препознае важноста на успешните женски модели во…

11. Март – Светскиот ден на бубрезите со внимание на бубрежната болест кај децата

Секоја година, Светскиот ден на бубрезите се обидува да ја подигне свеста за важноста на бубрезите за целокупното здравје и да ја зголеми поддршката за намалување на бубрежните заболувања и придружните здравствени проблеми ширум светот.…

1 Март – Ден на нулта дискриминација

На 1 март, луѓето ширум светот се здружуваат за да го прослават Денот на нулта дискриминација. ОН за прв пат го прославија Денот на нулта дискриминација на 1 март 2014 година. Организации на Обединетите нации (ООН) активно го промовираат…

24. Ноември – Меѓународен ден на образованието

Образованието е човеково право, јавно добро и јавна одговорност. Образованието е од суштинско значење од многу причини. Образованието обезбедува знаење. Тоа им помага на луѓето да се подобрат себеси и да го разберат светот околу нив.…