Преглед на категоријата

РАБОТИЛНИЦА

Размислувам за мојата иднина – Состав на Дарис Туфекчиоски

Сакам се да биде како моето размислување за мојата иднина, а мојот сон можеби ќе биде мојата иднина. Тоа е мојата цел која сакам да ја остварам. Сите ние имаме размислување и имаме цел која не движи напред. Секојдневно забележувам промени…

Мојата идна професија

Јас сум сеуште ученик во основно образование, но уште од мал многу луѓе ме прашуваат што сакам да бидам кога ќе пораснам. Некои од моите другари сакаат да бидат фудбалери, некои сакаат полицајци, некои пилоти, дизајнери... Мислам дека на…

„Хајди“ од Јохана Шпири

Белешка за авторот: Јохана Шпири(1827-1901г) е Швајцарска писателка за деца, родена во едно село во близина на Цирих. Татко и бил лекар."Хајди" е нејзиното прво и најпознато дело. По него има напишано уште петнаесеттина книги за деца,меѓу…

20. 000 милји под морето од Жил Верн

Белешка за писателот: Жил Верн бил роден во 1838, а починал во 1905 година. Тој бил познат ранцуски раскажувач и оставил многу дела за млади од кои 63 романи и 18 романи со авантуристички, научни и научно фантастични жанрови. Половина од…

Хотел за кучиња од Лоис Данкан – Белешка за авторот

Лоис Данкан била позната американска писателка, романсиер, поет и новинар. Родена е на 28 април 1934 година во Филаделфија, Америка, како ќерка на меѓународно познати фотографи на списанија. Уште од раното детство знаела дека сака да пишува…

7 совети за подобро здравје во ера на светска пандемија на Светскиот ден на здравјето

7 април 2021 година, Светскиот ден на здравјето ќе биде одбележан под темата „Заедно за пофер, поздрав свет“. Светската здравствена организација го нуди овој ден на здравјето за да се бориме за светската здравствена заштита за сите луѓе на…

Управување со лажни вести

Интернетот е најголемиот извор на информации во целиот свет, кој им нуди на сите луѓе можност за учење и информирање. Но, дали навистина може да им се верува на сите информации поставени на интернет или во печатените медиуми?  Некои…

Јас како дел од тимот кој соработува, остварува цели, презентира и постигнува резултати –…

Во животот многу пати сме се нашле и многу пати ќе се најдеме во ситуација кога ќе бидеме дел од некој поголем или помал тим. Тим е група на луѓе кои имаат заедничка цел. Јас како дел од тим секогаш сум се стремела и ќе се стремам за да…

Како минува еден мој викенд – дело на Мила Павловска

Деновите во викендот ми започнуваат многу вообичаено. Спијам малку повеќе од секој работен ден, но не премногу. Тоа го правам за да имам време да го осетам целиот викенд. Кога ќе станам јадеме. Во сабота обично со мојот татко одам на…